15 minuten lezen

De 10 belangrijkste videomarketing trends & ontwikkelingen in 2023

Blijft videomarketing in 2023 nog wel effectief? Om daar zo kort mogelijk antwoord op te geven ‘’ Ja ‘’ Het is eigenlijk geen verrassing: videomarketing is een groot opkomende trend. De trends op het gebied van videomarketing blijven alleen maar evolueren.

Videomarketing is van cruciaal belang voor bedrijven over de hele wereld, voor een eindeloze lijst met doelstellingen. De trends in videomarketing zijn essentieel bij het creëren van relevante content.

Bijna elke marketingvoorspelling, bron of handleiding bevat hetzelfde advies: video moet deel uitmaken van uw strategie. Nu we 2023 ingaan is het van cruciaal belang om te kijken naar updates van socialemediaplatforms, nieuw consumentengedrag en andere veranderingen in de branche.

Maar welk type videomarketing is nu het belangrijkst?

1. UGC (User-Generated Content)

UGC (User-Generated Content) video’s zijn al een lange tijd populair op sociale media en is tegenwoordig overal waar je kijkt. UGC (of video’s die zijn gemaakt om aan te voelen als UGC) zijn video’s van echte gebruikers van uw product. Zij vertellen over de werking van u product en de positieve effecten die het op hun leven heeft gehad. Dit soort video’s kunnen bijvoorbeeld een testimonia zijn of een demonstratie van uw product in zijn natuurlijke staat. UGC voelt authentiek aan voor consumenten, waardoor het de eindeloze digitale ruis kan doorbreken en kan laten zien wat u product/dienst nou echt allemaal kan. 68% van de consumenten geeft de voorkeur aan video’s om meer te weten te komen over nieuwe producten of diensten. Dat is meer dan het lezen van artikelen, infographics, ebooks en handleidingen.

2. Vloggen vs. Bloggen

Vloggen op YouTube (en andere videobronnen) is het nieuwe bloggen. Videodagboeken, recensies en tutorial zijn een van de vele geweldige manier om mensen te helpen uw product of service te vinden. Daarnaast is het ook een groeiend marketingsegment. Vloggen wordt steeds meer mainstream met tools zoals Instagram TV en de doe-het-zelf-aard van deze video’s. Je hoeft geen geavanceerde apparatuur te hebben om een videoverhaal online te vertellen, een telefoon, een goedkope microfoon, bewerkingssoftware (of een app) en YouTube brengt je al heel ver.

3. Verticale video’s

Verticale video’s nemen een groot beslag in ruimte in vergelijking tot horizontale video’s. Dat is een goed teken op social media, zo val je op tussen alle concurrerende content. Mensen zullen eerder geneigd zijn om te stoppen bij jouw verticale video omdat dit opvalt.  Het staande formaat is ideaal voor mobiele gebruikers. Je krijgt dus gelijk een beeldvullende video te zien en hoeft je telefoon niet te kantelen. Aangezien men vaker onderweg scrolt op LinkedIn, wordt het staande formaat steeds normaler.

4. Searchable Video

Als je een video maakt, zorg er dan voor dat Google deze kan vinden. De zoekmachine is bezig met het doorzoeken van video´s en de resultaten worden weergegeven in zoekresultaten en video-zoekresultaten. Hoe beter de informatie is die je verstrekt, hoe beter het eruit zal zien wanneer mensen video-inhoud vinden via de zoekfunctie. Google heeft veel informatie over hoe video-inhoud kan worden gestructureerd om het meeste uit de zoekresultaten te halen. Hoewel deze trend minder met video-inhoud te maken heeft, heeft het een grote impact op je algehele marketinginspanningen. Als je de tijd besteedt aan het maken van video, neem dan een paar minuten extra de tijd om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze zien.

5. Optimaliseer voor verschillende kanalen

Het type, de grootte en het formaat van video kunnen van invloed zijn op hoe aantrekkelijk het is voor verschillende groepen gebruikers. De dagen dat je één clip kunt maken en deze overal kunt gebruiken, zijn voorbij.

Denk er eens over na: geluid versus geen geluid, horizontale versus verticale oriëntatie, shopbare link of niet, en de lijst gaat maar door. Je hebt voor elk specifiek platform een clip nodig om de beste resultaten te krijgen.

Bewerkingssoftware zijn hier heel erg belangrijk in, omdat je dezelfde stuk video kunt nemen en per kanaal (verschillende platformen) kunt bijsnijden, bewerken en exporteren. Het is de moeite waard om zo de hoogst mogelijke betrokkenheidspercentages te krijgen.

6. Produceer trending social media-video’s op schaal

Het is tijd om deze trends tot leven te laten komen via uw videomarketingstrategie voor 2023. Het maakt niet uit aan welke trends je wilt deelnemen, met een videoproductieplatform breng je jezelf in contact met videomakers en productieteams die klaar staan om goed presterende video te leveren die is gemaakt voor elk kanaal, elke doelgroep en elke campagne. Bovendien wordt het altijd ondersteund met exclusieve prestatiegegevens om ervoor te zorgen dat uw advertentie opvalt ten opzichte van de concurrentie en u in contact brengt met uw publiek. Neem vandaag nog een videoproductieplatform!

7. Persoonlijke video-interacties

Je kunt de pandemie bedanken voor deze videomarketingtrend. Meer mensen communiceren individueel of in groepen via live videochat denk hierbij aan: Zoom, Teams en WeChatt.

Zoomen is een werkwoord geworden dat verwijst naar dit soort type video. Het zal al snel overslaan tot persoonlijke marketing. Van stijlen en opgenomen video’s die eruitzien als videochat tot het daadwerkelijk plannen van chats voor verkoopdoeleinden, verwacht veel meer persoonlijke interactie met behulp van video.

8. Video in langer formaat

Video’s lijken steeds korter en krachtiger te worden. Maar video’s in langer formaat zijn in opkomst. Mensen raken er steeds meer aan gewend om volledige video’s online te bekijken, van clips op sociale media en interviews van enkele minuten tot volledige episodische video’s of op YouTube of soms wel een volledige seizoenen.

De truc bij video’s in een langer formaat is dat het goed moet zijn. (Denk hierbij aan de receptdemo’s die je voorbij ziet komen op sociaal media, die zuigen je altijd mee in het proces en voordat je het weet zijn er al 2 minuten voorbij. En dat alles omdat je het afgewerkte eten wilt zien.)

9. Live “verhalen”

Live “verhalen” zijn niet alleen goed voor Instagram, tegenwoordig kan je ook live gaan op LinkedIn via Streamyard. Waarom livestreams op LinkedIn? Wat maakt het anders dan live video op andere sociaal media platformen? Ten eerste is LinkedIn een zakelijk en professioneel netwerk, met eenzelfde soort publieke gebruikers en kijkers. Dit alleen al maakt het anders dan andere sociaal media platformen. Mensen zijn zich meer bewust van wat ze er wel en vooral ook wat ze niet delen. Het niveau van de reacties op posts ligt hoger. Anders dan op bijvoorbeeld YouTube is het op LinkedIn niet mogelijk om anoniem te reageren. Je plaatst reacties openbaar en vanuit je persoonlijke LinkedIn-profiel die door iedereen te bekijken is. Professionals denken beter na voordat ze een reactie plaatsen en hoe ze zichzelf daarmee positioneren. In-the-moment video creëert een authentieke verbinding met mensen die ze leuk vinden.

10. Sociale media + E-commerce = Sociale Handel

In 2020 is de groei van e-commerce met 30% gestegen, waardoor de winkeltrends met meer dan twee jaar zijn versneld en e-commerce de favoriete winkelervaring van de 21e eeuw is geworden.

Om tegemoet te komen aan de evoluerende levensstijl van gebruikers, zal elk groot sociaal platform in 2023 blijven investeren in het bouwen van effectievere en boeiendere sociale winkelervaringen. Dit betekent meer mogelijkheden voor jou om video-inhoud in de lagere trechter te bedenken die op maat is gemaakt voor elk kanaal.

Nadat TikTok bijvoorbeeld zijn eerste winkelfuncties had geïntroduceerd, is het platform deze blijven verbeteren en nieuwe mogelijkheden toevoegen, waaronder shopbare advertenties en livestream-winkelvideo’s.

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie