15 minuten lezen

Videomarketing in de scheepvaart

De scheepvaartindustrie is een garantie voor spectaculaire bedrijfsvideo’s. Grote machines, imposante schepen en veel bedrijvigheid. Alle elementen voor een ware blockbuster zijn aanwezig. Toch is juist deze industrie nog ondervertegenwoordigd in de videomarketing. Bedrijven zijn terughoudend en dat komt omdat het ook een heel complexe industrie is met veel spelers en dus veel verschillende belangen. Maar wij zouden LIN Videomarketing niet zijn als we denken dat er zeker mogelijkheden zijn om ook in de scheepvaart na te denken over videomarketing.

De scheepvaartindustrie is een garantie voor spectaculaire bedrijfsvideo’s. Grote machines, imposante schepen en veel bedrijvigheid.

Net even iets anders

De scheepvaart is geen standaard B2B markt, alles werkt net even iets anders. Ga je nadenken over een goede marketingstrategie dan krijg je niet alleen te maken met een snel globaliserende markt, je moet ook rekening houden met bescherming van je leveranciers. Waarschijnlijk ben je actief in verschillende distributieregio’s en dus verschillende doelgroepen en ben jij slechts een van de vele schakels in het traject van fabrikant naar eindgebruiker. Er komt dus heel wat kijken bij een goede marketingstrategie, het is een heel doordacht proces. En dat begint al bij SEO en SEA.

Welke schakel in het traject neem jij met je bedrijf in, of beter gezegd: wie bedien jij in het hele traject en wie is dus jouw doelgroep? En waar zoeken zij op als ze een bedrijf als het jouwe nodig hebben? En ook niet onbelangrijk; welke zoekmachine gebruiken jouw klanten? Want niet overal ter wereld is Google de grootste, die dus ook onderzoek bij andere zoekmachines als Yahoo en YouTube. Daarvoor brengen we de hele keten in kaart en bepalen zo op wie jij je marketing richt. Voor de video’s die we later gaan maken, is dit tevens een goede basis voor de onderwerpen waar we ons op richten.

De scheepvaart is geen standaard B2B markt, alles werkt net even iets anders.

Welke kanalen zijn het meest geschikt?

En dan hebben we het even niet over het Amsterdam-Rijnkanaal of het Suez-kanaal, maar over socialmediakanalen 😉 Het maakt namelijk nogal wat uit of we video’s gaan maken voor LinkedIn of voor YouTube. Ten eerste trekken beide kanalen een ander publiek en ten tweede, is men op YouTube meer bereid om langere video’s te kijken dan op LinkedIn. Dit zijn slechts voorbeelden, want er zijn nog meer kanalen om uit te kiezen, maar het punt dat we willen maken is dat we aan de hand van onderzoek eerst moeten bepalen voor welk publiek we gaan filmen.

Op YouTube is men bereid om langere video’s te kijken dan op LinkedIn

Ons kent ons in de scheepvaart

In een industrie die drijft op de 24-uurseconomie is het van belang snel te kunnen handelen. Zaken doen met bekende partners binnen een proces dat je bij wijze van spreken blind kunt uitvoeren is dan erg handig. Maar, hoe zorg jij er nou voor dat je ook bij andere bedrijven in beeld komt? Die jou nog niet kennen, maar voor wie jij wel een wereld van verschil kunt maken? Het antwoord: content!

In een industrie die drijft op de 24-uurseconomie is het van belang snel te kunnen handelen.

Jouw content, waaronder je video’s, kan je letterlijk in beeld brengen bij potentiële klanten en samenwerkingspartners die je nog niet in je CRM hebt staan. Júist omdat contentmarketing nog geen dagelijkse kost is in de scheepvaart. We begonnen dit artikel er al mee: de scheepvaart heeft alle elementen in zich voor blockbusterwaardige videocontent. Spectaculaire beelden van schepen, landschappen en/of machines zijn gegarandeerd! Laat ons dus meedenken hoe we ook jouw bedrijf eruit kunnen laten springen in deze markt mét behoud van alle meespelende belangen! Want voor ons geldt: in elke beperking zien wij een uitdaging!

Plan jezelf in onze agenda voor een gratis strategiesessie!

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie