10 minuten lezen

ROI van video, wat levert het me op?

Investeren is altijd spannend, want wat gaat het je opleveren? Is het de investering wel waard? Ook bij het maken van een bedrijfsvideo is dat een vraag die veel ondernemers bezighoudt: verdien ik de investering wel terug? Want, als het niks oplevert is het zonde van de investering, toch? Of ligt dat toch anders?

Investeren is altijd spannend, want wat gaat het je opleveren?

Wat is de waarde van een contentvideo?

Een vraag die niet zomaar is te beantwoorden. Niet elke bedrijfsvideo heeft dezelfde waarde of levert hetzelfde op. En je kunt ook niet elke video apart op zijn waarde beoordelen. Video’s die onderdeel zijn van een serie bijvoorbeeld, hebben los van elkaar minder waarde dan het geheel. Er zijn bij het bepalen van de ROI (Return On Investment) van video’s veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

  • Het product of de dienst
  • De doelgroep
  • Het soort video (uitleg, promotie, voorstellen van het team, inzichtelijk maken van productieproces, enz.)
  • Verspreiding (wie en hoe veel mensen zien de video?)
  • Wanneer wordt de video bekeken?
  • Wat wordt er nog meer aan zichtbaarheid gedaan?

Vooral dat laatste is interessant. Een video alleen, hoe populair die ook is, zal minder resultaat hebben dan wanneer deze onderdeel is van een goed uitgekiende zichtbaarheidsstrategie. Zo’n strategie is een compleet plan aan promotie, socialmediaberichten, webdesign en zoekmachineoptimalisatie gemaakt waarin alle onderdelen elkaar aanvullen en versterken. Dan wordt je video pas echt wat waard!

Er zijn bij het bepalen van de ROI (Return On Investment) van video’s veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden.

See-think-do-care

Als je de video kunt plaatsen in het See-think-do-care model van Google, kan er al een betere inschatting worden gemaakt. Dat model geeft de customer journey (klantreis) weer, oftewel: welke reis legt je (potentiële) klant af voor zij of hij jouw product of dienst afneemt. Zo’n klantreis kent 4 fases, see, think do en care en iedere fase heeft eigen doelen met bijbehorende KPI’s, een eigen boodschap én eigen content.

Ook als je er niet voor kiest een volledige zichtbaarheidsstrategie uit te stippelen, kan dit model helpen je de roi van je video goed in te kunnen schatten. Die fases zien er als volgt uit:

See-fase

In de see-fase komt de potentiële klant je voor het eerst tegen. Zij of hij kent jouw bedrijf nog niet en weet nog niet wat jij te bieden hebt.

Je richt je in deze fase dus op nieuwe klanten. Je hoofddoel is naamsbekendheid genereren. Je content is gericht op

  • zoekmachineoptimalisatie (SEO)
  • zoekmachineadvertenties (SEA)
  • banneradvertenties op andere websites
  • sociale media kanalen

Een video in deze fase is een video waarin je aanbod centraal staat. Verwacht niet dat kijkers ook daadwerkelijk meteen overgaan op aankoop, richt je op het aantrekken van bezoekers naar je website.

In de see-fase komt de potentiële klant je voor het eerst tegen.

Think-fase

Is die potentiële klant dan op je website, dan is hij op zoek naar meer informatie, want je video heeft hem getriggerd en wil hij graag meer weten over je product of dienst. Deze persoon zit in de overwegingsfase of de Think-fase. Door remarketing in te zetten (je advertenties terug laten komen op andere pagina’s) kun je de klant opnieuw naar je website halen, maar dan naar een pagina waar meer informatie staat over je product of dienst. Zo bedien je je potentiële klant op zijn wenken en raakt hij steeds meer betrokken bij jouw bedrijf.

De video’s in deze fase kunnen uitgebreide uitleg- of demonstratievideo’s zijn die je op de daarvoor bestemde pagina plaatst. Ook kun je op deze pagina whitepapers aanbieden waarvoor de klant zijn e-mailadres moet achterlaten. Dat e-mailadres kun je dan weer gebruiken in de volgende fase.

Deze persoon zit in de overwegingsfase of de Think-fase.

Do-fase

De potentiële klant kent je bedrijf, heeft onderzoek verricht (ook bij eventuele concurrenten) en is klaar om te kopen. Ook in deze fase is remarketing erg belangrijk; je weet nu nog beter waar je je potentiële klante kunt vinden. Met de kracht van herhaling of variaties op de eerste video trek je de aandacht, omdat je klant de video’s herkent. Je geeft hem zo het laatste zetje om een aankoop te doen. Manieren om mensen in de Do-fase te bereiken zijn onder andere:

  • organische zoekresultaten gericht op actie
  • google advertenties
  • YouTube InStream advertenties
  • remarketing via e-mail
  • remarketing via social media
Met de kracht van herhaling of variaties op de eerste video trek je de aandacht, omdat je klant de video’s herkent.

Care-fase

Hoera, de klant heeft een aankoop gedaan! Klaar? Nee, toch niet! Je wil de klant namelijk namelijk bij je houden. In deze fase ga je voor je klanten ‘zorgen’, je richt je op klantbinding. Dat kan met een nieuwsbrief of met speciale klantacties. Stuur je klanten video’s van andere klanten die tips geven over hoe zij het product gebruiken of laat zien hoe je andere klanten hebt geholpen met je dienst. Stel je medewerkers voor en geef een rondleiding op jullie kantoor of in de fabriek.

Je wil de klant namelijk namelijk bij je houden. In deze fase ga je voor je klanten ‘zorgen’, je richt je op klantbinding.

Dus, wat levert zo’n video nou op?

Je ziet dat een video het best tot zijn recht komt in een serie. En het is ook het geheel van die serie die de ROI bepaalt. Bovendien worden de video’s enorm geholpen door een goede marketing- en advertentiecampagne. Overigens zijn sommige video’s in meerdere fases in de customer journey in te zetten. Het kan lonen om ook daarover vooraf goed na te denken bij de invulling van je videocontent, omdat je dan wellicht minder video’s hoeft te maken.

Een campagne is te meten met verschillende software, zodat je gemakkelijk kan zien wat de resultaten zijn van je video’s.

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie