5 minuten lezen

Promo, uitlegvideo of trainingsvideo; wat voor soort video heb je nodig?

Wat voor soort video wil je gaan maken? Dit is een belangrijke vraag in het maakproces, maar soms is die lastig te beantwoorden. Er zijn ook zoveel soorten video’s! Een bedrijfsfilm, uitlegvideo, promo, reportage, animatievideo, drone film, en nog veel meer. Een goede keus maken in wat je gaat maken helpt je op weg, omdat je daardoor ook beter kan bedenken hoe je dat wilt maken. Het geeft je bijvoorbeeld handvatten voor de opbouw van je video. 

Eerst even op een rijtje, welke typen video gaan we hier allemaal bespreken? 

  • Leadgeneratie video
  • Uitleg animatievideo
  • Wervingsvideo
  • Trainingsvideo
  • Logo animatie

Het doel van de video

Kies het liefst één vorm, om zo een duidelijke boodschap in je video te kunnen brengen en te zorgen dat alle elementen in de video bijdragen aan wat je wilt bereiken. Want uiteindelijk heeft elke video één doel! Veelvoorkomende doelstellingen zijn:

  • Leadgeneratie 
  • Informatievoorziening voor huidige klanten
  • Nieuwe medewerkers aantrekken
  • Positioneren als Thought leader
  • Naamsbekendheid

En dan nu: welke soorten video zijn er allemaal?

Leadgeneratie video

Social selling is het tegenovergestelde van het traditionele verkopen. Bij het traditionele verkopen gaat het bedrijf klanten zoeken en benaderen. De social selling strategie werkt precies andersom; het bedrijf zet een persoonlijkheid neer en verspreidt bijdragen waar potentiële klanten op reageren. De potentiële klanten zoeken zelf contact op met het bedrijf. Bij leadgeneratie video’s gebruik je een duidelijke call to action en spoor je men om een whitepaper te downloaden, een kennismakingsgesprek in te plannen, aan te melden voor een webinar of een andere actie.

Leadgeneratie video

Uitleg animatievideo

Een van de grootste ergernissen als je een (digitaal) product of abonnement aanschaft, is dat je niet begrijpt hoe het werkt. Nu krijg je vaak wel een handleiding, maar deze beslaat vaak tientallen bladzijdes waardoor de moed je al direct in de schoenen zakt. Niet de meest klantvriendelijke keuze – niemand leest ze van A tot Z en klanten ervaren dit vaak alleen maar als iets vervelends terwijl het idee ervan juist is dat je ze ermee moet helpen. Explainer animatievideo’s werken ook effectief bij het uitleggen van complexe werkprocessen, instructies, statistieken en bij het delen van gevoelige informatie. 

Uitleg animatievideo

Wervingsvideo

Goede kandidaten kunnen ‘hard to get’ spelen, zullen je ‘ghosten’ of tonen ‘no-shows’. Het is de harde werkelijkheid waar HR medewerkers en recruiters mee te maken krijgen. En dus zul je al je verleidingskracht in moeten zetten om een relatie te bouwen met kandidaten. Uiteraard dien je ten allen tijde eerlijk te blijven. Video is daarvoor bij uitstek geschikt. Het geeft je werkgeversmerk lading en emotie, het spreekt tot de verbeelding en maakt tastbaar wat met lange vacatureteksten moeilijk tot leven komt. 

Wervingsvideo

Trainingsvideo

Het praktische van een trainingsvideo is dat je een hele grote groep mensen kunt bereiken zonder dat je iedereen op hetzelfde moment in één ruimte moet verzamelen. Iedereen met een internetverbinding kan de trainingsvideo’s volgen, op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Hiermee wordt een hoop reistijd en andere ‘verspilde uren’ bespaard. Trainingsvideo’s zijn ideaal tijdens het onboarding proces van nieuwe medewerkers. Daarnaast is het ook aantrekkelijk om trainingsvideo’s aan te bieden aan huidige en nieuwe klanten in de vorm van een online cursus.

Trainingsvideo

Logo animatie

Een logo animatie is veel effectiever in het oproepen van gevoelens dan een statisch logo. Met een animatie voeg je een extra dimensie toe die op emotie in kan spelen. Een unieke logo animatie zal je kijkers verrassen en emoties van vreugde, enthousiasme en andere positieve gevoelens oproepen. Door een logo animatie te laten maken kun je de huisstijl van je bedrijf professioneler op jouw doelgroep overbrengen. Hoe vaker je een logo animatie gebruikt, hoe sneller mensen jouw bedrijfslogo en bedrijfsnaam onthouden.

Logo animatie

Al met al, video’s zijn er in allerlei soorten en maten. Tijdens de 5-daagse kennissesies voor het MKB leer je wat de belangrijkste factoren zijn per video doelstelling. Het resultaat? Meer betrokkenheid, bereik en conversie. Via het formulier onderstaand kun je je aanmelden voor de kennissessie(s) welke relevant zijn voor jullie organisatie.

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie