15 minuten lezen

Interactieve video = meer betrokken klanten

Mensen houden niet van lange lappen tekst op social media en websites. Dat weten we al een tijdje, daarom heeft video de laatste jaren een groot deel van de geschreven content overgenomen. Veel mensen kijken liever video dan dat ze tekst lezen.

Maar wat blijkt nu? Video’s ‘mogen’ ook niet te lang zijn! Veel mensen haken ergens tussen de 2 en 3 minuten af. Je moet er dus voor zorgen dat je ofwel je boodschap in twee minuten overbrengt ofwel je video zó interessant maakt dat mensen langer dan 2 à 3 minuten blijven hangen. Wij presenteren u: de interactieve video!

Interactieve video? Wat is dat?

Een interactieve video is een video waarin de kijker bepaalt wat de volgende stap gaat zijn. Met aanklikbare lagen of overlays krijgt je video een interactieve functie de reageert op de acties van de kijker. Je kunt op die manier je kijker laten kiezen met welk onderwerp de video verder gaat of, nog leuker, je kunt een kleine quiz toevoegen aan je video!

Een kijker die betrokken wordt bij het verloop van de video, blijft zeker langer hangen en beoordeelt jouw merk positiever. En, interactieve video’s zijn ook gewoon heel leuk om te maken!

Hoe ziet een interactieve video eruit?

Een interactieve video bestaat uit verschillende lagen die over elkaar heen gelegd worden, overlays. De onderste laag is het opgenomen filmmateriaal, jouw video. Daar overheen kunnen dan een of meerdere (deels) transparante lagen gelegd worden met een aanklikbare knop of een pop-upvenster met extra informatie of een invulformulier.

Zo’n overlay is dus uitermate geschikt om al vroeg in de video een call to action te genereren. Zo loop je minder risico dat je kijker de video niet afhaakt en daardoor de call to action aan het einde van de video mist. Ook geef je de kijker de leiding. Je kunt met zo’n laag bijvoorbeeld ook de kijker een keuze geven hoe de video verder gaat. Bijvoorbeeld: heb jij een bedrijf dat ICT-audits uitvoert? Je kunt je kijker dan bijvoorbeeld laten kiezen of de video verder gaat met meer uitleg over het verloop van een audit of over de voordelen van het hebben van een goede certificering. De kijker bepaalt dan zelf wat voor haar of hem belangrijk is.

Hoe maak je een interactieve video?

Toegegeven, het maken van een interactieve video vraagt wat meer werk dan de productie van een ‘gewone’, lineaire video. Er zijn wat meer dingen om rekening mee te houden:

  1. de interactieve structuur van de video;
  2. interactieve lagen;
  3. platformen voor interactieve video;
  4. interactieve analytics. 

1. De structuur van een interactieve video

Bij elke vertakking (branch) is er een keuzemoment.

Je video loopt niet lineair van begin tot eind, er zitten wat vertakkingen in die we branches noemen. Die bepalen de structuur van de video. Door middel van branching, het uitwerken van de interactieve structuur, bepaal je welke inhoud het meest relevant is voor je kijker. Bij elke vertakking (branch) is er een keuzemoment. Het is goed om deze vooraf duidelijk in kaar te brengen.

2. De verschillende lagen van een interactieve video

Wat wordt er op die momenten gevraagd van de kijker en hoe breng je dat duidelijk over?

Net als bij de branches, is het ook goed om vooraf te bekijken op welke momenten in je video je gebruik gaat maken van een overlay en hoe deze er het best uit kan zien.

Wat wordt er op die momenten gevraagd van de kijker en hoe breng je dat duidelijk over? Een interactieve video moet intuïtief zijn. Overlaad je kijker niet allerlei extra elementen die misschien wel leuk lijken, maar uiteindelijk vooral verwarrend zijn.

3. Platformen voor interactieve video

VideoAsk Software

Gelukkig bieden ontwikkelaars van interactieve software een uitkomst. Er zijn verschillende platforms zoals VideoAsk die wel interactieve video’s kunnen afspelen die ook nog eens makkelijk op je eigen website embedded kunnen worden. Het leuke nieuws is dat je kunt starten met een gratis account. Mocht je interesse hebben om te upgraden dan kun je bij ons een abonnement afnemen. Wij maken namelijk gebruik van een grootschalig abonnement bij VideoAsk. Dit betekent dat je als klant hier je voordeel mee kunt doen!

4. De analytics van interactieve video’s

Analytics van een interactieve video via het platform, VideoAsk

In de analytics van lineaire video’s zag je hoeveel mensen de video bekeken en wanneer ze eventueel afhaakten. Een interactieve video geeft veel meer data. En dat is fijn! Want die data kun je weer gebruiken om de content nog beter te laten aansluiten bij je kijkers.

Het kijk- en klikgedrag van de consumenten is bij interactieve video’s is realtime te monitoren via een dashboard. Je kunt dus precies zien waar consumenten naar kijken, welke keuzes ze maken en welke verhaallijn ze kiezen. Het geeft je een mooi overzicht waar je kijkers op afhaken of juist waar ze het meest in geïnteresseerd zijn. Als je af en toe een enquêtevraag aan je video toevoegt, krijg je ook nog eens extra informatie over (de wensen) van je kijker. Superhandig!

Dus: interactieve video, wel of niet?

Nog even in het kort de voor- en nadelen van interactieve video op een rij:

Voordelen van interactieve video’s:

  • je vergroot de betrokkenheid van je kijker bij jouw merk
  • interactieve video’s worden langer bekeken dan lineaire video’s
  • je kunt kijkers data realtime monitoren en analyseren
  • je kunt directe call to actions integreren in je video

Nadelen van interactieve video’s

  • het maken vergt meer productietijd 
  • je video kan niet geplaatst worden op YouTube, maar je kunt de video wel embedden op je eigen website via VideoAsk
  • je hebt meer filmmateriaal nodig dan bij lineaire video om keuzemomenten te realiseren 

Wat ons betreft zijn de voordelen groter dan de nadelen. de techniek is nog in ontwikkeling, waardoor we verwachten dat YouTube ook interactieve video’s mogelijk gaat maken op het platform. Er is voor één video meer filmmateriaal nodig, maar tegelijkertijd kun je verschillende, afzonderlijke video’s samenvoegen tot één interactieve video. Het is dus echt ontzettend interessant om je te verdiepen in de mogelijkheden van interactieve video’s. Deze videovorm kan ingezet worden op allerlei manieren. Denk aan de verkoop van producten, informatieve uitlegvideo’s, e-learnings en nog veel meer.

Uiteraard laten wij je graag zien wat er mogelijk is en denken we je met je mee over de beste vorm voor jouw bedrijf!

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie