In coronatijd zag je ze als paddenstoelen uit de grond schieten; cursussen over allerlei onderwerpen die één ding gemeen hadden: gemakkelijk online te volgen. Er werden platforms ontwikkeld, gebruiksvriendelijke software gemaakt en de aanbiedingen vlogen je om de oren.
De hype is dan misschien wat afgezwakt, maar de online cursus is nog steeds springlevend en heeft zijn bestaansrecht inmiddels ruimschoots bewezen. Een online cursus is namelijk laagdrempelig en effectief. Maar hoe maak je nou een goede online cursus?
Wat is eigenlijk een online cursus?
Een online cursus is een cursus die je klanten volledig digitaal kunnen maken. De digitale omgeving waarin de cursus gemaakt wordt is een e-learningomgeving. Die kan heel basic zijn en alleen het cursusmateriaal bevatten, maar ook enorm uitgebreid met video’s audiobestanden en zelfs een examen(quiz)module.
Met een online cursus kun jij als ondernemer ook die klanten helpen die niet meer in je agenda passen. Je hoeft ze immers niet persoonlijk te ontmoeten. Zij volgen de cursus volledig zelfstandig en in hun eigen tempo. Dat geeft jou en hen enorme vrijheid.
Is het voor sommige onderdelen nodig om wel persoonlijk les te geven of wil je wat verdieping op het cursusmateriaal bieden, dan kun je ervoor kiezen om voor die onderwerpen een persoonlijk moment in te plannen. Daarmee kun je de band tussen jou(w bedrijf) en je cursisten versterken, vragen beantwoorden en feedback op je cursus ontvangen.
Wat zijn de voordelen van een online cursus?
Voor je klanten is het een laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met iets nieuws of met bijscholing. Ze kunnen zelf het tijdstip en het tempo bepalen en voelen geen druk om het snel af te maken. Dat geeft ze een groot gevoel van vrijheid en autonomie. En als ze ziek zijn of op vakantie gaan, heeft dat niet direct gevolgen voor de voortgang.
Voor jezelf heeft het ook een aantal grote voordelen. Zo kun je het als een passief verdienmodel zien. Als je online cursus eenmaal staat heb je er namelijk nauwelijks meer omkijken naar. Je hoeft er tenslotte niet bij te zijn als je klanten aan het leren zijn.
Een online cursus is ook een uitstekend middel om nieuwe klanten aan te trekken zonder dat je hoeft te investeren in een uitgebreide marketingcampagne. Ook hoef je er geen fysiek lesmateriaal voor te laten maken of lesruimte voor te huren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de cursus inhoudelijk van goede kwaliteit is, de lesstof up to date is en dat de cursusomgeving goed functioneert. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou als aanbieder.
Hoe werkt een e-learningomgeving?
Klinkt als veel werk? Valt wel mee. Een cursus maken is niet heel moeilijk. Je bent immers expert in je vakgebied en weet als geen ander hoe je dat aan jouw doelgroep moet overbrengen. Ook is er een groot aantal kant-en-klare platforms waarop je je cursus kunt plaatsen. Je kunt dus in principe zo beginnen.
Er zijn verschillende digitale platformen die erop ingericht zijn online lessen te plaatsen. Dit zijn vaak modules die je aan een bestaande website kunt koppelen. Je hebt dan dus het volgende nodig:
- Een landingspagina. Hierop komt jouw cursist terecht als zij of hij over de cursus wil lezen. Daarop plaats je informatie over jou en je expertise, je laat al een klein voorproefje zien van je cursus en je plaatst een ‘aanschaf’-knop.
- Een verkooppagina. Daar komt je cursist terecht na het klikken op de aanschafknop. Ook hier kun je nog wat aantrekkelijke content plaatsen die je bezoeker het laatste zetje geeft om tot aankoop over te gaan.
- Een betaalmodule. Ook hiervan zijn verschillende aanbieders. Een geïnteresseerde bezoeker heeft na betaling meteen toegang tot een eigen account en kan direct van start. Je bezoeker wordt dan cursist.
- Het digitale platform waar de cursus staat. Ook wel de e-learningomgeving genoemd. Dit is een afgesloten omgeving waar de cursist alle lessen kan volgen.
Je kunt je cursus in tekst aanbieden, maar je kunt ook video’s en audiobestanden uploaden. Je kunt er zelfs een toets of examen in verwerken. Afwisseling in content maakt het voor de cursist erg aantrekkelijk. Niet iedereen leert namelijk op dezelfde manier. Door af te wisselen is er voor ieder wat wils.
De cursist volgt de cursus vervolgens volledig zelfstandig, jullie zullen elkaar in principe niet zien. Maar het is altijd raadzaam om wel een contactmogelijkheid in te bouwen, zodat je cursisten altijd met je in contact kunnen komen met vragen of onduidelijkheden.
Zelf heb je toegang tot gegevens over het aantal klanten en hun vorderingen. Zo kun je goed bijhouden of je online cursus aanslaat en of er misschien nog wat gewijzigd moet worden.
Na betaling van het cursusbedrag ontvangen de cursisten een inlogcode voor hun persoonlijke e-learningomgeving. Je kunt ervoor kiezen om je cursus in delen aan te bieden, zodat je meerdere aanschafmomenten creëert. Met aantrekkelijk pakketprijzen zullen je cursisten sneller geneigd zijn ook de andere delen aan te schaffen. Het is daarom slim om in de e-learningomgeving je volledige cursusaanbod te laten zien, ook eventuele andere cursussen die je aanbiedt. Een cursist die een deel koopt ziet zo steeds wat je nog meer te bieden hebt.
Hoe je de cursus zelf aanbiedt kan op verschillende manieren. De cursus in één keer aanbieden geeft de cursist de vrijheid om te kiezen wanneer zij/hij met de verschillende onderdelen aan de slag gaat, maar het is ook mogelijk om de content periodiek vrij te geven (content dripping) of bepaalde onderdelen pas vrij te geven nadat andere zijn afgerond. Zo houd je je cursist gemotiveerd door te blijven gaan. Net als bij een game is het alsof een level gehaald is.
Bedenk zelf wat het meest geschikt is voor jouw cursus en bekijk vervolgens welk platform dat aanbiedt.
Hoe zorg je ervoor dat bezoekers je cursus gaan kopen?
Het volledige traject van het samenstellen en onder de aandacht brengen van een online cursus gebeurt digitaal. De lesmodules heb je in de besloten omgeving geplaatst. Wat je dan nog nodig hebt is een verkooppagina en een landingspagina, de eerste pagina waarop je cursist terechtkomt en kennis kan maken met jou en je expertise. Op deze pagina deel je bijvoorbeeld een korte video over de cursus om de interesse te wekken. Je kunt bezoekers ook een proefles aanbieden via e-mail. De geïnteresseerden komen dan terecht in een marketingtrechter (funnel) die regelmatig een interessante e-mail stuurt. Bijvoorbeeld met een gratis e-book of een praktijkvoorbeeld van iemand die de cursus al heeft voltooid. Zo kun je je kennis laten zien en de interesse voor je cursus nog groter maken.
Om bezoekers naar je landingspagina te krijgen, kun je ze via social media al kennis met je laten maken. Plaats regelmatig berichten op de kanalen waar je je prettig bij voelt en bouw op die manier aan een netwerk. Jouw volgers worden daarmee ook jouw ambassadeurs. Zij kunnen anderen weer naar jou doorverwijzen.
Hoe maak je video’s voor je online cursus?
Video’s zijn erg populair in online cursussen.Instructievideo’s doen het ook op YouTube al jaren erg goed. Het is een toegankelijke en aantrekkelijke manier om lesstof aan te bieden.
Je kunt hiervoor het best een aanbod creëren dat bestaat uit instructievideo’s, oefeningen, pdf-documenten van de video’s en de downloadbare mp3-bestanden. Video’s kun je op 3 verschillende manieren opnemen:
1. “Echte” video’s
Deze maak je met een videocamera. Je filmt jezelf terwijl je uitleg geeft, eventueel kun je verschillende locaties gebruiken om je cursus wat diverser te maken en de cursist ook beter het idee te geven dat hij/zij je goed leert kennen. Je kunt natuurlijk ook een cameraman inhuren. Let erop dat de audio goed is. Als de geluidskwaliteit te wensen overlaat haken mensen al snel af. Een camera met een audio-ingang is daarom geen overbodige luxe.
2. Screencapture video’s
Je kunt ook zogenaamde screencapture video’s maken. Hierbij kom je niet zelf in beeld, maar neem je op wat er op je scherm gebeurt. Erg handig bij cursussen over bepaalde software of om een presentatie af te spelen op je computer en daarbij uitleg in te spreken. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar die je kunt downloaden op je computer. Sommige zelfs gratis. Let ook bij deze video’s op de audio, zorg dat je een goede microfoon gebruikt. De ingebouwde microfoon in laptops is lang niet altijd van de beste kwaliteit.
3. Interactieve video’s
Het is zelfs mogelijk interactieve video’s te maken waarin je je cursisten kunt laten kiezen hoe de video verder gaat. Bijvoorbeeld: In je cursus wil je uitleggen hoe je de lekkerste appeltaart bakt. Je begint met een introductie waarin je vertelt welke ingrediënten er nodig zijn en op welke temperatuur de oven ingesteld moet worden. Dan wil je uitleggen hoe het deeg gemaakt wordt en hoe de vulling. Je kunt dan je cursist laten kiezen wat zij/hij eerst wil zien, de uitleg over het deeg of over de vulling.
Deze video’s geven een extra dimensie aan de lesstof en geven de cursist het gevoel zelf de controle te hebben. Je kunt zo makkelijk meerdere video’s in één plaatsen.
Bekijk hier een van onze eigen interactieve video’s. Maak rechts een keuze om het verloop van de video te bepalen: