10 minuten lezen

Een videoscript is dat echt nodig?

Als je wil dat je video ook het effect heeft dat je voor ogen hebt, ja, dan is een video-script echt nodig. Het is namelijk voor de kijker al snel duidelijk of er aandacht aan de video is besteed of niet. Een video die (grotendeels) geïmproviseerd is, mist samenhang, aantrekkingskracht en kijkt gewoon niet prettig. Met een script breng je structuur aan in je video en zorg je ervoor dat die ook daadwerkelijk ergens toe leidt. Een goed script zorgt voor een goede video!

Script versus scenario

Allereerst is het goed om vast te stellen wat een script dan eigenlijk is en wat het verschil is met een scenario. Dat laatste is vrij eenvoudig uit te leggen: een scenario is de (globale) verhaallijn van je video, het script de gedetailleerde invulling ervan.

En wat is dan het script? In het script omschrijf je, heel precies, de omgeving of de ruimte(s) waar de video wordt opgenomen, de mensen die in de video meespelen, je schrijft hun tekst uit en geeft aan wanneer er bijvoorbeeld van kleding of locatie moet worden gewisseld. Een script is zo uitgebreid en gedetailleerd uitgewerkt dat iemand die niet bij de productie betrokken is, toch meteen een beeld in haar of zijn hoofd heeft van hoe de video eruit gaat zien.

Maar het scenario en script zijn niet waarmee je begint; er zitten nog een paar stappen voor, want je kunt pas over een verhaallijn gaan nadenken als je goed voor ogen hebt wat je doel is met de video. Waarom wil je een video maken?

Script schrijven: een goede voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding voor je video

Video is hot, dat is duidelijk. Elk zichzelf respecterende ondernemer of organisatie heeft een video om zichzelf te presenteren. En terecht, want video is misschien wel het populairste medium van deze tijd. Maar dan moet die wel het kijken waard zijn. En daarom is een goede voorbereiding van groot belang. De video opnemen is pas de laatste stap.

Brainstormen brainstormen brainstormen

Een bedrijfsvideo is niet ‘iets van de marketingafdeling’. De hele organisatie moet zich aangesproken voelen door de video, alle werknemers moeten zich erin herkennen en medespelers moeten zich comfortabel voelen bij hun rol. Stel daarom een team samen om te brainstormen en de video bij de bedrijfscultuur te laten aansluiten. Een brainstorm kan natuurlijk heel ruim opgevat worden, maar probeer in ieder geval de volgende vragen te beantwoorden.

Een video script is het verhaal dat je wilt vertellen in je video. Met een video script geef je de richtlijnen aan wat er in de video naar voren moet komen. Dit kan zo ver gaan en uitgebreid zijn als je wilt. 

Wat is je doel met je bedrijfsvideo?

Een video maken omdat het is wat je moet doen tegenwoordig om zichtbaar te zijn, is niet het juiste doel. Je video kan verschillende doelen hebben. De vraag aan jou en je organisatie is dus, wat wil je dat de kijker doet ná de video. Weten wat je doel is, is dus wat anders dan een goed verhaal vertellen.

Wil je dat de kijker

  • klant wordt, je product of dienst koopt na het zien van de video? (leads en conversie genereren)
  • een goed beeld heeft van je organisatie en jullie missie? (bedrijfspresentatie)
  • van jullie klanten hoort hoe de samenwerking met jullie bevalt? (testimonials)
  • je organisatie als ideale werkgever ziet? (sollicitatie)

Zoals je al ziet, steek je elk doel op een andere manier in. Bedenk daarom goed wat je de kijker wil laten doen met je video.

Wat is het onderwerp van je bedrijfsvideo?

Welk onderwerp of product of welke dienst of persoon speelt de hoofdrol in de video? Presenteer je een nieuwe dienst en wil je je kijker daarvoor enthousiast maken of worden jullie klanten in de schijnwerpers gezet? Het scherp krijgen van dit onderdeel brengt je weer een stap verder in de richting van je video.

Voor wie is de video?

Wie is je doelgroep, wie moeten de video zien? Ook dat heeft invloed op de inhoud van de video, want het bepaalt de tone of voice, de sfeer in de video, het taalgebruik en zelfs het platform waarop je de video plaatst.

En om het nog complexer te maken, dat laatste heeft zelf ook weer invloed op de inhoud van de video. Elk platform heeft zo z’n eigen kenmerken als het om video gaat. Waar je op LinkedIn best een bedrijfsvideo van drie minuten kunt plaatsen, geeft de gemiddelde Facebook-gebruiker je veel minder tijd om je verhaal te doen. Voor de effectiviteit van je video is het dus ook zeker aan te raden de samenstelling van je publiek goed uit te kristalliseren.

Je kunt ervoor kiezen dat jijzelf, een acteur of een collega letterlijk het script uit hun hoofd leren en woord voor woord reproduceren. Je kunt gebruik maken van een autocue of je geeft belangrijke punten in het script weer die sowieso aan bod moeten komen. Hoe de rest van de verhaallijn eromheen uitziet is, is dan aan de spreker van de video zelf.

En dan nu, het videoscript!

Nu je goed voor ogen hebt wat je wil met de video, wie je ermee wil bereiken en tot welke actie je deze kijkers wil aanzetten, kun je beginnen aan het script.

Werk alle ideeën tot in detail uit, zodat voor iedereen duidelijk is wat er van haar of hem verwacht wordt en er geen misverstanden ontstaan over het eindresultaat.

Belangrijk tip 1: gebruik bij het uitschrijven de gesproken teksten spreektaal. Niets is zo storend als een speler die praat als een informatiefolder. Dat is niet natuurlijk, het klopt niet en het past niet. En de kijker voelt dat, die wil niet verder kijken. Je boodschap komt daarmee dus ook niet over. Geef je spelers daarom de ruimte om hun eigen draai aan de teksten te geven, zonder de boodschap teniet te doen. Laat ze zich op hun manier de rol eigen maken.

Belangrijke tip 2: Hou vast aan het script, maar durf het ook los te laten. Dat klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig, een script heb je als houvast en leidraad om de video niet alsnog de bocht uit te laten vliegen als iemand met nieuwe ideeën komt. Voer daarom geen grote wijzigingen meer door. Tegelijkertijd: als iets echt niet uit de verf komt zoals het tijdens de brainstorm was beoogd, als de locatie niet meer beschikbaar blijkt te zijn of een speler alsnog afhaakt, denk dan aan mogelijke alternatieven in plaats van koste wat kost het script aan te willen houden.

Van script tot bedrijfsfilm, een praktijkvoorbeeld

Niets is zo duidelijk als een praktijkvoorbeeld. Daarom delen we graag met jullie de scripts van 2 verschillende producties. Bekijk de scripttekst en de scriptbeschrijving van de bedrijfsfilm die we produceerden voor Global Relocation Compass, een bedrijf dat andere organisaties begeleidt bij internationale verhuizingen van één of meerdere medewerkers.

Script: Global Relocation Compass Bedrijfsfilm
Shotlist: Global Relocation Compass Bedrijfsfilm
Shotlist: Global Relocation Compass Bedrijfsfilm

Je ziet dat de tekst volledig is uitgeschreven, maar dat het geen uitgebreid verhaal is. Kort, duidelijk en in spreektaal. Vervolgens zijn de verschillende shots omschreven, waardoor je de video in je hoofd al bijna kunt afspelen. Iedereen die dit leest, heeft er direct ene beeld bij en begrijpt wat er moet gebeuren.

Zo liggen de verwachtingen op één lijn en weet je zeker dat iedereen naar hetzelfde resultaat toewerkt. Het lijkt veel werk, maar je ziet hoe je met de juiste steekwoorden op minder dan één A4 een video kunt ‘uitbeelden’.

En dan is dit het resultaat:

Het eindresultaat: Global Relocation Compass Bedrijfsfim

Van script tot animatiefilm in de praktijk

Bij een animatiefilm ga je iets anders te werk. Hier heb je namelijk niet te maken met acteurs, kleding en locaties. Maar wel met een voice over, en dus met een script:

Script: LMA Animatievideo voor BKBO. Pagina 1
Script: LMA Animatievideo voor BKBO. Pagina 2

Vervolgens wordt de animatie gemaakt en worden alle visuals op volgorde in een storyboard gezet. Hierbij is het belangrijk dat de animaties de verhaallijn van de voice over volgen. Een video wordt vrijwel altijd ondertiteld. Op de eerste plaats vanuit het oogpunt van toegankelijkheid, zodat doven en slechthorenden ook de boodschap van de video kunnen volgen, en op de tweede plaats omdat veel mensen video’s zonder geluid afspelen, bijvoorbeeld om op hun werkplek hun collega’s niet te storen. Hiervoor kun je uiteraard de tekst van het script gebruiken. Dan kun je meteen goed zien of de visuals kloppen!

Zie hieronder hoe we het script voor BKBO in de animatievideo hebben geplaatst. Animatie is een goede methode voor uitlegvideo’s. Hierbij is het namelijk niet nodig om sfeer te creëren en een gevoel op te roepen. Bij een uitlegvideo wil je juist zo weinig mogelijk afleiding, zodat de uitleg goed begrepen wordt. In het eindresultaat komt dit heel goed naar voren.

Storyboard: LMA Animatievideo voor BKBO. Pagina 1
Storyboard: LMA Animatievideo voor BKBO. Pagina 2
Storyboard: LMA Animatievideo voor BKBO. Pagina 3
Storyboard: LMA Animatievideo voor BKBO. Pagina 4
Storyboard: LMA Animatievideo voor BKBO. Pagina 5
Het eindresultaat: LMA Animatievideo voor BKBO

Kortom, een videoscript is dé basis voor je bedrijfsvideo

Juist als je video wel wil inzetten voor je zichtbaarheid, maar niet goed weet waar je moet beginnen, helpt een videoscript je enorm om scherp te stellen wat nu eigenlijk je doel is. In de aanloop naar het script krijgt je video steeds meer vorm en wordt het opnemen van de video een eitje!

Hebben we je overtuigd, maar wil je toch hulp bij je videoproductie? Bel ons gewoon, we vertellen je er graag alles over!

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie