15 minuten lezen

De toekomst van videomarketing

Videomarketing heeft een duidelijke plek ingenomen in het geheel van contentmarketing. De afgelopen jaren was het nog wat ‘trial and error’, maar de potentie van goede (bedrijfs)video’s staat nu bij de meeste bedrijven wel op het netvlies. Velen van hen zien ook in dat een serie aan video’s het effect van videomarketing nog groter maakt dan één losse video. Bovendien staan de mogelijkheden en technische ontwikkelingen niet stil. Erbij blijven met je koppie dus! Dit is wat ons de komende jaren nog te wachten staat op het gebied van videomarketing!

Dit is wat ons de komende jaren nog te wachten staat op het gebied van videomarketing!

1. Shorts

Shorts zijn nu al hot! Korte, snelle video’s die prikkelen en de kijker snel goede informatie geven over een bepaald onderwerp. Dat kan dus ook jouw product of dienst zijn. TikTok is beroemd geworden met de shorts, maar ook platforms als Instagram, Facebook en zelfs LinkedIn hebben de functionaliteit toegevoegd onder de naam Stories of Reels.

Natuurlijk zijn deze video’s niet geschikt om uitgebreid op je bedrijf in te gaan, maar ze zijn wel ideaal om de kijker naar een landingspagina met meer informatie en uitgebreidere video’s te leiden. Daarom zullen shorts in de toekomst nog veel breder worden ingezet en zal de populariteit alleen maar toenemen.

Shorts zijn makkelijk te maken met een smartphone en daarom perfect voor snelle updates. Bovendien worden ze beter bekeken als ze ‘rechtop’ zijn gefilmd. Verticale video’s zijn overigens ook de toekomst.

Bedrijfsupdates of grappige situaties hebben de eigenschap dat ze niet te plannen zijn, dus hoe neem je die dan mee in je videostrategie? Heel simpel: je zorgt voor een vast format waarbinnen je die shorts maakt. Bijvoorbeeld, steeds op dezelfde plek en door 1 of 2 dezelfde personen. Het vergroot de herkenbaarheid van je merk én je kunt ze snel opnemen en editen.

Bekijk de Youtube Short van onze klant, Kennis Express

2. Verticale video’s

We noemden het al, verticale video’s hebben de toekomst. TikTok is zelfs gebouwd voor uitsluitend verticale video’s. TikTok is al lang niet meer alleen het platform van de dansende tieners, maar is in korte tijd uitgegroeid tot een serieuze speler in het socialmediaveld. Bedrijven en adverteerders weten het platform goed te vinden.

Ook op YouTube zijn de verticale video’s (shorts) booming en er gaan geruchten dat LinkedIn verticale video’s meer gaat promoten. Nu al raden ze adverteerders aan verticale video’s te maken om hun bereik te vergroten. Instagram is bekend als fotoplatform, maar via Reels kun je ook video’s plaatsen. Deze worden automatisch verticaal geplaatst. En zelfs Twitter flirt met de optie een TikTok-achtige feed te introduceren.

‘Vertical first’ is het motto van toekomst binnen de videomarketing. Iets om rekening mee te houden in je videomarketingstrategie.

Bekijk de verticale video van onze klant, Charissa Zwanenberg

3. Video-advertenties

Bedrijfsvideo’s beperken zich niet langer tot informatieve video’s over je product of dienst, je medewerkers en de verschillende bedrijfsprocessen. Video wordt nu al steeds regelmatig ingezet voor advertenties. Je ziet ze op alle socialmediaplatformen voorbijkomen, tussen de reguliere feed. Zoek je op Pinterest naar recepten, dan kun je ervan uitgaan dat er een video-advertentie van een supermarkt of maaltijdbezorger tussenzit. En op LinkedIn kondigen bedrijven met video-advertenties webinars of open dagen aan.

Let op, dit zijn geen posts van gebruikers die een video van zichzelf op hun tijdlijn plaatsen, maar het gaat om gesponsorde bijdragen van bedrijven. Dit staat ook altijd bij de post vermeld.

Adverteren op social media wordt steeds aantrekkelijker en LinkedIn is al begonnen met een verleidingscampagne om te adverteren met video’s. Welkom in de toekomst!

LinkedIn Advertenties

4. AI in video

Artifical Intelligence is here to stay en zal zich in de komende jaren alleen nog maar verder blijven ontwikkelen. Ook in videotechnologie biedt het steeds meer mogelijkheden.

Denk aan de mogelijkheid voor de kijker om de hoek te bepalen van waaruit ze de video bekijkt. Er zijn camera’s op de markt die 360 graden kunnen filmen, zodat iedereen kan kiezen hoe hij of zij de video bekijkt.

AI gaat het ook mogelijk maken om in de video je klanten bij naam te noemen. Echte, automatisch gepersonaliseerde videoboodschappen, die via gepersonaliseerde e-mails en branded videopagina’s worden verstuurd en die echte betrokkenheid en klantenbinding stimuleren. Zeg maar, de nieuwsbrief 2.0. Video is nu al de meest effectieve marketing en engagement content, dus personalisatie toevoegen aan die mix is niet meer dan een logische stap om de klantbetrokkenheid te verhogen.

Ook bestaande AI-technieken zullen zich blijven ontwikkelen. Livestreams en live winkelen zullen bijvoorbeeld aantrekkelijker worden, omdat de gebruiksvriendelijkheid onderwerp is voor veel ontwikkelaars.

Met behulp van AI zal het ook makkelijker worden om op grotere schaal video’s te produceren. Je kunt je eigen avatar met jouw eigen stem inzetten zonder dat de kijker in de gaten heeft dat jij het niet echt bent. Zo kun je bijvoorbeeld in een paar minuten verschillende versies van ene video maken om in te zetten als A/B-test. Daarnaast gaat stabiele diffusie het editen nog veel leuker en makkelijker maken: elk object in de video kan eenvoudig vervangen worden.

AI maakt het ondenkbare mogelijk. Dat zorgt nu al wel eens voor verhitte discussies. Maar de ontwikkelingen gaan snel en er zullen nóg meer mogelijkheden komen die onze wenkbrauwen doen fronsen. Of alles even wenselijk is, daar zullen nog veel verhitte discussies over gevoerd worden.

Artifical Intelligence is here to stay en zal zich in de komende jaren alleen nog maar verder blijven ontwikkelen.

5. SEO in video

Ook zoekmachines hebben de video’s ‘ontdekt’. Waar zoekmachines een jaar of tien geleden niet eens foto’s konden ‘lezen’, groeit nu het gebruik van SEO-tactieken voor video’s. Niet alleen voor tekst, maar ook voor video’s zijn goede titels, alt-teksten en thumbnails belangrijk om opgepikt te worden door de algoritmes.

Ook zoekmachines hebben de video’s ‘ontdekt’.

Conclusie

Een steeds groter deel van het marketingbudget zal besteed worden aan videomarketing. Voorspellingen zeggen dat het aandeel groeit met zo’n 12% per jaar.

Videomarketing heeft een al een stevige plek ingenomen, maar door de ontwikkelingen die maar blijven komen, zal die plek de komende jaren alleen maar groter worden.

Videomarketing lijkt ingewikkeld en veel werk, maar met een goede basis ben je nu al verzekerd van een goede concurrentiepositie en ga je heel makkelijk in alle ontwikkelingen mee.

Laat je adviseren door ons en je zult zien dat we al snel een paar grote obstakels voor je kunnen wegnemen!

Plan jouw gratis strategiesessie

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie:

  • Helderheid in jullie bedrijfspositionering
  • Hoe je maximaal rendement behaald met jullie zakelijke video’s
  • Marketing analyse van jullie bedrijfsdoelstellingen
  • Hoe je zakelijke video’s integreert in jullie marketingmix
  • Op welke kanalen je de zakelijke video’s kunt inzetten

Via onderstaande kalender kun je jouw strategiesessie inplannen.

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie