15 minuten lezen

Bedrijfsvideo’s op LinkedIn

Ze zijn niet meer weg te denken uit je LinkedIn-feed: de video’s. Maar kun je je bedrijfsvideo’s 1 op 1 ‘kopiëren’ op LinkedIn? Niet helemaal. We leggen je uit waarom.

Korte video’s

Anders dan op je bedrijfswebsite of op YouTube, zijn mensen op LinkedIn niet direct op zoek naar video’s over een bepaald onderwerp (van bijvoorbeeld jouw bedrijf). Net als op Instagram, TikTok en Facebook, scrollen mensen op LinkedIn door hun feed, hun tijdlijn, en bekijken dat wat het algoritme hen brengt. Zij zijn geïnteresseerd in snelle, korte content.

Die prachtige bedrijfsvideo van 5 minuten over jullie product of dienst en alle medewerkers, zal dus helaas niet goed scoren. Uit onderzoek blijkt dat de eerste mensen al na 30 seconden doorscrollen en je video dus niet afkijken. Sommigen blijven 90 seconden hangen, maar daarna ben je toch echt de meeste kijkers wel kwijt.

Kortom, LinkedIn is een ‘snel’ medium dus je moet je boodschap zo kort mogelijk houden. Wil je bedrijfsvideo’s gaan plaatsen op LinkedIn, dan is een andere aanpak vereist.

Uit onderzoek blijkt dat de eerste mensen al na 30 seconden doorscrollen en je video dus niet afkijken

Aandacht trekken en vasthouden

Ook al wil een LinkedIn’er maar 30 seconden kijken, zelfs die 30 seconden zijn kostbaar. Als de video niet direct aantrekt, scrollt je kijker moeiteloos door. Het is daarom ontzettend belangrijk om de aandacht te trekken én vast te houden!

Dat begint bij een prikkelende thumbnail. Dat is het screenshot van de video als deze niet wordt afgespeeld, het stilstaande beeld dat je kijker ziet voor zij of hij de video aanklikt. Het moet je kijker zo raken dat die nieuwsgierig wordt naar waar de video over gaat.

Vervolgens moet ook de intro prikkelend zijn. En wel om twee redenen:

  1. Als de kijker een interessante thumbnail heeft aangeklikt, maar de eerste beelden sluiten daar niet op aan, scrollt ‘ie alsnog door. Weg is je potentiële klant.
  2. Soms worden video’s automatisch afgespeeld en is er geen sprake van een thumbnail. In dat geval moeten de eerste beelden en zinnen in een video prikkelen om door te kijken.

En wat je ook zeker niet mag vergeten is een (goede!) ondertiteling. Veel video’s worden zonder geluid bekeken. Bijvoorbeeld omdat er meer mensen in de directe omgeving zitten die je kijker niet wil lastigvallen met zijn geluid. Ondertiteling is dan essentieel. Ga daarbij niet zomaar uit van de automatische ondertiteling, want niets is zo vervelend als een ondertiteling met verkeerde woorden en slecht lopende zinnen. Neem de moeite om zelf een goede ondertiteling te maken.

Bedrijfsvideo’s op LinkedIn: het is ontzettend belangrijk om de aandacht te trekken én vast te houden!

Vierkante ogen

Even door je tijdlijn scrollen op je telefoon? Dan wil je een vierkant beeld. Dat komt vast door de vierkante ogen die je als kind gekregen hebt van het vele televisie kijken. En je moeder had je nog wel zo goed gewaarschuwd 😉

Op een telefoonscherm werkt een vierkant videobeeld nu eenmaal het best, dat geeft de prettigste kijkervaring. Gun je kijker dus een vierkant videobeeld en stel je camera daarop af. Lukt dat niet, dan is een liggend beeld de volgende beste keuze.

Gun je kijker een vierkant videobeeld en stel je camera daarop af

Native video

Het is mogelijk om video’s direct in LinkedIn te uploaden. Dat werkt zelfs beter dan wanneer je een YoutTube-linkt plaatst. Het algoritme vindt dat fijner, omdat met een link naar een ander (video)platform, de kijker misschien wel LinkedIn verlaat en dat willen ze natuurlijk voorkomen.

Een video direct op LinkedIn heet een native video. Trouwens, je kunt ook rechtstreeks op LinkedIn filmen. Met de smartphones van deze tijd maak je video’s die van goede kwaliteit zijn, zodat je direct vanuit je LinkedIn-account een goede video kunt plaatsen. Let hierbij dan wel op twee dingen:

  1. Zorg ervoor dat je weet wat je wil zeggen. Maak een kort script waarin je alle elementen die je terug wil laten komen verwerkt. Dit voorkomt een overdaad aan ‘eeeh’ en dat je dingen vergeet waardoor je meerdere keren opnieuw moet beginnen. Lees het script niet op, maar oefen het een paar keer, zodat het natuurlijk klinkt.
  2. Ondertiteling toevoegen is bij deze functie helaas niet mogelijk.

LIN Videomarketing en LinkedIn

Wij zijn echte videostrategen en kunnen jou door onze ervaring goed helpen om ook voor jouw bedrijf een videostrategie uit te denken die zorgt voor een videobibliotheek met uitgebreide bedrijfsvideo’s, een aantal korte video’s die geschikt zijn voor bijvoorbeeld LinkedIn én tools om later zelf met je smartphone goede LinkedIn-video’s te maken.

Plan een gratis strategiesessie

Klinkt goed? Plan jezelf in onze agenda en laat ons je er alles over vertellen!

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie