20 minuten lezen

7 tips voor het maken van een goede video

Een goede video maken is mooi, maar levert meestal niet meteen kijkers op. Zeker niet in het jaar 2023 waarbij er een overvloed is aan online content om te consumeren.

Wat zijn de beste 7 tips voor het maken van een goede video?

1. Aantrekkelijke thumbnail

Je moet er overigens maar eerst voor zorgen dat mensen op je video klikken. Dat kan je doormiddel van een thumbnail. Een opvallende thumbnail trekt direct de goede aandacht naar je video toe. Dit is de afbeelding die gebruikers als eerst zien in de zoekresultaten of op social media. Veel mensen kijken als eerste naar de thumbnail en lezen dan pas de titel, dus zorg ervoor dat deze afbeelding opvallend is en goed samenvat waar de video over gaat. Toon je logo en maak gebruik van tekst (die niet precies hetzelfde is als de titel), maar houd het vooral simpel. Gebruik de kleuren van de huisstijl van je organisatie. Dit zorgt voor consistentie en herkenbaarheid.

Youtube Thumbnails van BKBO

Voor de thumbnail is het belangrijk om goed na te denken over het kleurgebruik, de vorm, het beeld en de taal.

Kleuren zijn niet alleen kleurrijk. Volgens de kleurenpsychologie hebben ze een enorm effect op ons – zowel positief als negatief. Kleuren zijn pure emoties. Ze trekken de aandacht en kunnen verschillende gevoelens opwekken. Dit geldt voor marketing en reclame evenzeer als voor onze kleding of de kleuren in de natuur. Kleuren hebben de kracht om beslissingen te beïnvloeden of zelfs ons geheugen te verbeteren. Kleuren doen iets met mensen. De betekenis van kleuren is voor een deel universeel, maar is deels ook cultureel en persoonlijk bepaald. Als het goed is, heb je van tevoren goed nagedacht over de huisstijl kleuren van jullie organisatie.

Vormen kunnen bepaalde aspecten van het merk onderstrepen, eigenlijk net als lettertypen. Is je merk creatief of zakelijk? Is jouw dienstverlening/ producten gericht op vrouwen, mannen of allebei? Of richt je je juist op kinderen of baby’s? Met vormen kun je dit extra benadrukken. Vormen kunnen worden ingezet als een aanvulling op het logo, maar zijn ook elementen in het logo zelf. Ons brein reageert, vaak onbewust, anders op een cirkel dan op een vierkant. Ronde vormen spelen wat meer in op emotie, geven vaak een positief gevoel en zijn laagdrempeliger dan rechte vormen. Rechte vormen maken een meer stabiele en zakelijke indruk.

Pictogrammen, symbolen, illustraties, infographics, video’s en foto’s zijn bepalend voor de uitstraling van je merk. Ook stijlregels voor fotografie en videografie zijn vastgelegd in je huisstijl. In de ideale situatie verzamel en beheer je al je beelden op één centrale plek zoals een beeldbank. Informeer jouw team hierover, zo kan iedereen zich aan dezelfde huisstijl houden. 

Vaak het ondergeschoven kind: de taal van de huisstijl. Hieronder valt: de tone-of-voice, pay-off of slogan en het gebruik van begrippen zijn allemaal onderdeel van je huisstijl. Het gaat hierbij niet alleen om een eenduidige schrijfstijl, ook de medewerkers die de telefoon op nemen of e-mailen zouden qua taalgebruik op dezelfde golflengte moeten zitten.

Coolblue geeft het goede voorbeeld, ze gebruiken consistent de kleuren oranje en blauw. Dezelfde lettertype zie je telkens weer terug. ”Alles met een glimlach” is hun slogan. Hun video’s zijn gemaakt om jou te doen lachen. Ook de medewerkers lachen van oor tot oor. Ronde en rechthoekige vormen zie je telkens terug. Ronde vormen focussen zich op de lach emotie. De rechthoekige vormen doet hun huisstijl eer aan omdat Coolblue focust op apparatuur. Op deze manier kunnen ze dit goed balanceren. Het symbool van de glimlach zie je overal in terug.

Youtube Thumbnails van Coolblue

2. Goede titel

Je hebt je uiterste best gedaan om een waardevolle video te produceren. Je hebt er veel tijd en energie ingestoken. Je hebt nagedacht over de video strategie, je hebt een script uitgeschreven, de video is gefilmd, gemonteerd, ondertiteld en de video tranisities zijn toegepast. Maar helaas pindakaas, de video levert te weinig bekijks op.

Je bent er bewust van dat er veel behoefte vanuit de website bezoekers is om deze video te bekijken. De afgelopen dagen heb je de video korter of langer gemaakt om het te perfectioneren. Hoogstwaarschijnlijk heb je de video ook aan anderen laten bekijken en hebben zij hun input gegeven. Deze input heb je weer meegenomen in de meeste recente revisies.

Vervolgens heb je de video gepubliceerd op je website, gepromoot via LinkedIn en je hebt het onder de aandacht gebracht in je nieuwsbrief. Maar er gebeurt helemaal niets. Het levert niet de gewenste kliks op de video. Erg frustrerend en je zit met je handen in het haar. Het is een grote kans dat het aan de titel ligt.

Een aantrekkelijke titel is erg belangrijk voor het aantal kliks. Gebruik bijvoorbeeld een titel die de aandacht trekt en waarvan de titel blijft hangen. De titel van een video moet nieuwsgierig makend en uitnodigend zijn om de interesse te wekken en verder te kijken. Wat zijn belangrijke aandachtspunten voor een goede titel?
– Wees zo concreet mogelijk
– Doe een aantrekkelijke belofte (en kom deze ook na)
– Prikkel met een gewaagde uitspraak

Een statement maken in de video titel is ook erg pakkend

3. Duidelijke omschrijving

Er zijn enkele onderdelen in de zoekresultaten van een zoekmachine waarmee jij kunt opvallen, de zogenaamde snippets. De belangrijkste snippets die iedere zoekmachine toont zijn de paginatitel, URL en meta-description (of meta-omschrijving/meta-beschrijving). De meta-description heeft geen directe invloed op je SEO, maar is wel zeer belangrijk. Waarom is dat belangrijk, hoe schrijf je een goede meta-description en waar moet je dan rekening mee houden? 

Om vindbaar te zijn via jouw website en Youtube is het belangrijk om je website en Youtube video’s te optimaliseren

Het is om bovengenoemde redenen handig om een omschrijving over de video erbij te zetten, want ze voorkom je dat mensen de video niet bekijken terwijl dat precies is wat ze nodig hebben. In de omschrijving vertel je beknopt wat aan bod komt tijdens de video. Hierdoor trek je de aandacht van kijkers die auditief (voorkeur voor tekst) zijn ingesteld. Daarnaast heb je in de omschrijving ruimte voor URL links.

De beschrijving mag best uitgebreid zijn (150 tot 300 tekens), maar zie het vooral als een teaser voor de video. Verwerk in de beschrijving het belangrijkste zoekwoorden. Onthoud: er wordt ook gezocht via Youtube, LinkedIn en Twitter. Niet alleen via Google.

Youtube is de tweede grootste zoekmachine ter wereld, na Google

4. Relevante keywords

Door gebruikt te maken van keywords houdt je het kort maar krachtig. De inhoud van je video moet ook altijd pakkend blijven, en de goede informatie vertellen dit kun je doormiddel van een call-to-action, dat trekt de klant naar je toe en houd het dus interessant. Keywords of zoekwoorden zijn heel belangrijk voor jouw website en social media, omdat je door middel van deze woorden gevonden wordt door je doelgroep op het internet. Je moet er dus achter komen op welke woorden je doelgroep zoekt en deze woorden strategisch in je website verwerken, zodat de bezoekers op jouw website belanden. Tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld AnswerThePublic, LinkedIn search en Tubebuddy.

AnswerThePublic is een tool waarmee je een zoekwoorden onderzoek kunt doen. De tool voorziet je van zoekvragen die gerelateerd zijn aan een specifieke zoekterm. Deze worden gevisualiseerd en weergegeven als een afbeelding. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende categorieën. Zoals hoe, waar, wat, wanneer, waarom en wie.

Resultaten van het zoekwoord ”Bedrijfsfilm” via Answer The Public (1)
Resultaten van het zoekwoord ”Bedrijfsfilm” via Answer The Public (2)
Resultaten van het zoekwoord ”Bedrijfsfilm” via Answer The Public (3)

Via LinkedIn Search kun je relevante content vinden. LinkedIn ziet dat het platform wordt gebruikt om meningen, kennis en ervaringen te delen. Wat dan dus belangrijk is, is dat deze artikelen ook terug te vinden zijn. Daarom heeft LinkedIn een verbeterde zoekfunctie toegepast die blogposts en video’s terug kan vinden op basis van zoekwoorden.

Je kunt op twee manieren zoeken:

  • Eenvoudig zoeken via de bovenbalk (zie afbeelding, linksbovenaan)
  • Specifieker zoeken met meerdere filters tegelijk (zie afbeelding, rechts)
Content is vanaf nu beter vindbaar via LinkedIn Search

Tubebuddy is een toonaangevende toolkit voor YouTube-kanaalbeheer en video-optimalisatie. Het innovatieve softwareplatform integreert rechtstreeks in de website van YouTube. Dit biedt een reeks tools die videomakers tijd besparen.

Het doel is om video’s boeiender en winstgevender te maken. Dit door gegevens en inzichten te leveren die nodig zijn om videomarketing strategieën te optimaliseren.

Je kunt keywords onderzoeken. Bekijk of bepaalde woorden goed zijn om te gebruiken bij je video. Op deze manier krijgen de youtube video’s meer weergaven. 

Zoekresultaten ”1966 Ford Mustang” via TubeBuddy

5. Goed opgebouwde video inhoud

Vraag jezelf af ”wil ik het gevoel of de informatie overdragen?” Of allebei. Zorg ervoor dat de kijker geraakt wordt want dan blijft de boodschap beter hangen. Een goed verloop van de inhoud is ook belangrijk. In de introductie trek je de aandacht van de kijker, je kaart een probleem aan, maakt een stelling of triggered de kijker. Vervolgens geef je aan waarom hier aandacht aan gegeven dient te worden, waarom het probleem belangrijk of laat je blijken waarom dit relevant is voor de kijker. Vervolgens sluit je af met een ideale scenario, welke actiepunten hiervoor nodig zijn, welke oplossingen gewenst zijn. Of wat de kijker hieraan kan en wil doen.

Een goed verhaal is het fundament van een goede video

Een goed opgebouwde video bevat vijf elementen: herkenbaar, gericht op de kijker, bevat een verassingselement, is een bondig verhaal en smaakt naar meer.

Herkenbaarheid: het is belangrijk dat de video zorgt voor herkenning en affiniteit bij de kijker. Hierdoor voelt de kijker zich verbonden met het onderwerp en is hierdoor sneller geneigd om de video van begin tot eind te bekijken.

Gericht op de kijker: het is wel zo fijn dat de kijker zich aangesproken voelt en weet dat de video hem wat oplevert. Of het doel nou is om de kijker aan het lachen te maken, informeren, inspireren of tot actie te zetten. De kijker weet waarom hij/ zij de video bekijkt.

Bevat een verassingselement: het zou heel saai zijn als het verloop van de hele video te voorspellen is. Daar houd niemand van. Een verassingselement zorgt ervoor dat de kijker geboeid blijft.

Bondig verhaal: een goede video gaat niet van hak op de tak maar het is een goed samenhangend verhaal.

Smaakt naar meer: na het zien van de video wilt de kijker meer weten. De kijker is geïnteresseerd in het onderwerp en is geneigd om meer content te bekijken of daadwerkelijk tot actie over te gaan (product/ dienst aankopen).

6. Video transities voor vloeiende overgangen

Video transities kunnen een wereld van verschil maken in je videoproductie. Je gebruikt het om de overgang tussen verschillende fragmenten vloeiender te maken en minder ‘hard’. Dit zorgt voor een betere kijkbeleving voor de kijker. Bekende video transities zijn: white fade out, jump cut, cross disolve, wipe en cross zoom.

Het zorgt voor afwisseling van het beeld, hierdoor houd de kijker zijn/ haar aandacht er beter bij. Een video bestaat uit verschillende scenario’s. Als je teveel ‘hard cuts’ maakt, ziet dat er te rauw uit en loopt het allemaal niet zo lekker.

Door gebruik te maken van video transities die naadloos aansluiten bij de scenario’s komt de video goed uit de verf.

Video transities toepassen tijdens het monteren van de video

7. Duidelijke Call to Action

Kies één Call to Action. Het is verleidelijk om meer Call to Actions te geven. Alleen verwar je jouw kijker hier alleen maar door. Teveel keuzes zorgen ervoor dat de kijker helemaal geen keuze gaat maken door de keuzestress. Online video’s zijn kort en krachtig en worden ingezet met één doel. Zorg dat voorafgaand aan de video helder is wat het doel van de video moet zijn en hoe de resultaten gemeten kunnen worden. Is je doel meer downloads van je whitepaper over de energietransitie? Zorg dat de actiebutton gericht is op dit doel. Andere acties kunnen bijvoorbeeld bekijken, aanmelden, kopen, delen etc zijn.

Na de boodschap van de video moet voor de kijker duidelijk zijn wat zijn of haar vervolgstap gaat zijn en waarom. Bij het doel van meer downloads voor de whitepaper kan de actiebutton zijn “Download gratis whitepaper en ontdek de 10 belangrijkste trends van de energietransitie”.

Probeer de boodschap zo urgent mogelijk te maken. Dit kan aan de hand van het aandringen op nog enkele producten zoals “nog twee hotelkamers beschikbaar”, maar het sterkste is de kracht van effectiviteit. In het voorbeeld over de energietransitie zou dit kunnen zijn “Binnen 60 dagen de duurzaamheidsdoelstellingen behalen voor jouw organisatie.”

In een video van één minuut kan de kijker al na 15 seconden overtuigd zijn van de boodschap. Zorg dat de kijker dan niet hoeft te wachten tot het einde van de video om op de Call to Action button te klikken. Maak het de kijker makkelijk en toon gedurende de hele video jouw Call to Action. Mensen zitten niet te wachten op enkel kant-en-klare promotiepraatjes met toeters en bellen. Zorg dat de boodschap de duidelijke Call to Action bevat, maar pas op voor een overvloed aan informatie. Hierdoor ziet de kijker door de bomen het bos niet meer. De unique selling points van jullie product of dienst dienen goed uitgelicht te worden.

LIN Videomarketing

Video’s zijn onze specialiteit, dus als je dit gelezen hebt en wel de mogelijkheden ziet, maar niet weet waar je moet beginnen, vraag dan een gratis strategiesessie aan. Daarin bespreken we wie jij bent, wat je wilt laten zien en hoe wij dat voor je kunnen realiseren!

Call to Action van onze interactieve video

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie