20 minuten lezen

Verschillende animatievideo stijlen: welke animatiestijl kies jij?

De beste manier om een ingewikkeld probleem en/of oplossing te communiceren met video via uitleg-animaties en daar is de 2D animatie de meest geschikte en gebruikte animatievorm voor. Een 2D animatie is een visueel aantrekkelijke video die zich af kan spelen in verschillende scenario’s. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Het is tweedimensionale animatie. Dit betekent dat er geen diepte inzit en dat de animatiefilm simpelweg uit platte tekeningen bestaat. De 2D animatie is vooral geschikt als je jouw doelgroep op unieke wijze wilt bereiken. Je geeft de kijker een leuke visuele ervaring die zorgt voor binding en de juiste sfeer. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos te noemen.

Het is bekend dat de meeste mensen niet graag grote lappen tekst lezen of oneindig doorheen willen/ moeten scrollen op websites. Door storytelling (2D Animatie of 3D Animatie) te gebruiken kun je veel saaie en uitgebreide informatie transformeren in kleine stukjes die aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. De animatietechniek is geschikt voor diverse doeleinden denk hierbij aan reclamedoeleinden, het promoten van een product, het aankondigen van een evenement, maar ook als je jouw dienst of product op een duidelijke manier uit wilt laten leggen en het duidelijk uitleggen van een complex verhaal. Wie houdt er nu niet van een goed verhaal?

De 2D animatie is vooral geschikt als je jouw doelgroep op unieke wijze wilt bereiken

2D animatiefilmpjes heeft enkele voordelen die de andere video opties niet hebben. Als eerste creëert het een bepaalde sfeer, 2D kan als ouderwets gezien worden maar je wordt er ook wel een beetje nostalgisch van. Ook is 2D animatie redelijk makkelijk te maken, je leert het veel gemakkelijker dan 3D animatie bijvoorbeeld. Ook zien karakters erin 2D eigenlijk nooit menselijk uit en worden eerder als sympathiek gezien terwijl 3D karakters die wel menselijk ogen je een ander gevoel kunnen geven.

Een goede 2D-animatie video biedt een enorm aantal mogelijkheden in stijlen, kleuren en bewegingen waar je uit kunt kiezen om jouw verhaal te vertellen, 2D-animatie focust op het pakken van de aandacht en komt altijd direct ter zake, zo een video laat je maken om jouw doelgroep op effectieve manier te kunnen bereiken. Het geeft je de mogelijkheid om ingewikkelde instructies helder uit te laten leggen of jouw product, dienst of onderneming eens flink op de kaart te laten zetten. Daarnaast draagt deze animatietechniek bij aan de online vindbaarheid én bekendheid. Op deze manier kun jij je op effectieve wijze onderscheiden van de massa. Een geanimeerde videoboodschap blijft namelijk veel beter onthouden. De impact wordt daarmee vele malen groter. Zeker als een 2D animatie wordt ingezet voor online marketingdoeleinden. Door de korte tijdsduur zijn ze ook geschikt om te gebruiken op websites. Een op maat gemaakte animatie speelt in op de sfeer en de emotie van de doelgroep. Daardoor ontstaat er een goede relatie met jouw onderneming, dienst of product. Dit alles zorgt ervoor dat de bezoeker of klant eerder overgaat tot het ondernemen van actie. Een 2D animatievideo laat je dus maken om de bekendheid te vergroten.

2D-animatie focust op het pakken van de aandacht en komt altijd direct ter zake

Het is altijd een goed moment om een pakkende animatie video te laten maken. Een 2D animatie kun je op veel verschillende manieren toepassen. Misschien wil je de vindbaarheid of bekendheid van jouw onderneming vergroten, of wil je meer aandacht vestigen op een aankomend evenement? Ook als je jouw website onder de aandacht wilt brengen bij de juiste doelgroep is het tijd om een op maat gemaakte animatie te laten maken. Ook wanneer andere marketing doeleinden niet lijken te werken is het goed om na te denken over een geanimeerde 2D video. Naast het feit dat je jouw doelgroep trakteert op een visueel aantrekkelijke reclameboodschap, heeft het ook voordelen op SEO-technisch gebied. Wanneer je een animatiefilm laat maken bij LIN Videomarketing kun je namelijk ook rekenen op een betere vindbaarheid in de zoekmachines.

Animatiestijlen

Er zijn maar liefst 5 animatiestijlen die je kunt gebruiken voor animatievideo´s

  • 2D Cartoon Animatievideo
  • Whiteboard Animatievideo
  • Motion Graphic Animatievideo
  • Screencast Animatievideo
  • Typografie Animatievideo

Maar wat is nou het verschil tussen al deze stijlen?

2D Cartoon Animatievideo

2D cartoon is een samenspel van afbeeldingen en tekeningen die bewegen. Een animatievideo in cartoon-stijl maakt het mogelijk om het verhaal van jouw bedrijf, dienst of product overtuigend over te brengen naar de (potentiële) klant of bijvoorbeeld medewerkers.  Deze stijl wordt vaak met herkenbare personages geanimeerd. Daardoor is deze stijl krachtig bij het opbouwen van vertrouwen en het personaliseren van jouw merk.  Deze animatiestijl spreekt letterlijk tot de verbeelding waardoor er ingespeeld kan worden op het gevoel van de kijker.  De 2D Animatievideo is verreweg de populairste animatiestijl. Bij een animatie is de 2D Cartoonstijl vaak ook het eerste waar je aan denkt, want wie is er nu niet groot geworden met tekenfilms?

Whiteboard Animatievideo

In een whiteboard animatie zie je hoe een verhaal of storyboard uitgetekend wordt op een whiteboard, of iets wat daarvan weg heeft. Whiteboard Animatievideo is de laatste jaren razend populair, met name omdat het de boodschap duidelijk overbrengt. In deze stijl krijg je – je verwacht het niet – een whiteboard te zien. Op dat whiteboard schrijft een virtuele hand teksten of cartoons. Je kijkt als het ware naar een strip die live getekend wordt. Door deze stijl krijgt de kijker een gevoel van transparantie en het idee dat hij of zij echt bij het creatieve proces betrokken wordt. Deze stijl is ideaal voor het eenvoudig uitleggen van complexe informatie en het is ideaal als je technische en complexe producten of diensten op de markt brengt, bijvoorbeeld IT-oplossingen of computersoftware.

Whiteboard animatie: je kijkt als het ware naar een strip die live getekend wordt

Motion Graphic Animatievideo

Motion graphics zijn stukjes animatie of digitale beelden die de illusie van beweging of rotatie wekken, en worden meestal gecombineerd met audio voor gebruik in multimediaprojecten. Motion graphic video’s bieden een elegante en aantrekkelijke stijl voor bedrijven met een formele bedrijfscultuur zoals bijvoorbeeld in de financiële sector. Je kunt zelfs een 3D-animatie toevoegen om de video indrukwekkend te maken. Deze stijl is uiterst geschikt voor het presenteren van cijfers en feiten. De motion graphic is dus het beste te gebruiken voor zakelijke video’s binnen jouw bedrijf.

Motion graphic video’s bieden een elegante en aantrekkelijke stijl voor bedrijven met een formele bedrijfscultuur zoals bijvoorbeeld in de financiële sector

Voorbeelden van 2D Motion Graphic animatievideo’s

2D Animatievideo Unilogicom

Unilogicom is een logistieke dienstverlener, gevestigd in Papendrecht. Ze zorgen ervoor dat jouw goederen op de snelste en meest efficiënte manier worden vervoerd. Zoveel transport methodes en verschillende specialisaties. Dat is best wel wat materie. Daarom is animatievideo een logische keuze. Bij LIN Videomarketing zijn wij gespecialiseerd in het animeren van scheepvaart en logistieke animatievideo’s.

Zoveel transport methodes en verschillende specialisaties. Dat is best wel wat materie. Daarom is animatievideo een logische keuze.

Wet politiegegevens (WPG)

De Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) staat volop in de publieke belangstelling. Veel minder bekend is dat er daarnaast nog een andere privacywet van kracht is geworden, de Wet politiegegevens (WPG). Deze regelt de verwerking van persoonsgegevens in de strafrechtelijke keten.
Bij opsporing en tenuitvoerlegging van straffen worden per definitie uiterst gevoelige gegevens gebruikt. Boa’s spelen hierin een belangrijke rol. Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de boa naast opsporingstaken vaak ook bestuursrechtelijke toezichts- en handhavingstaken heeft. De verwerking van persoonsgegevens voor de opsporingstaak valt onder het regime van de WPG en de verwerking van de overige taken valt weer onder de AVG. In het algemeen zijn boa’s een groter deel van hun tijd bezig met toezicht en handhaving dan met de opsporing van strafbare feiten. Omdat opsporingstaken in het algemeen privacygevoeliger zijn, is het privacy regime van de WPG dan ook een stuk zwaarder dan de AVG.

Zo hebben wij dus voor het bedrijf, BKBO een 2D animatievideo geproduceerd omdat de materie vrij complex is. Daarnaast is het proces vrij lang en komen veel componenten aan bod. Videoproductie zou niet geschikt zijn geweest voor BKBO door alle informatie en moeilijke termen die zij wouden overbrengen naar de klant. De animatievideo zorgt ervoor dat de klant toch nog bij blijft met alle informatie die ze binnenkrijgen op een leuke en interessante wijze.

Screencast Animatievideo

Een screencast is een ander woord voor screen recording of gewoon schermopname en is een video-opname van het beeldscherm van je desktop, laptop, tablet of smartphone. Het is ideaal voor het maken van uitleg video’s over hoe jouw dienst werkt.
 
Een screencast-video is een video die laat zien hoe jouw onlineproduct of dienst werkt. Dit soort video’s informeren meer dan dat ze de naamsbekendheid vergroten dus is dit een goede optie voor het overtuigen van potentiële klanten die graag iets proberen voordat ze een aankoop doen.

Screencast Animatievideo: het is ideaal voor het maken van uitleg video’s over hoe jouw dienst werkt.

Typografie Animatievideo

Typografie animatie is het animeren van geschreven tekst om zo de aandacht van de lezer vast te houden en de impact van een tekst te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan tekst die je op het scherm getypt ziet worden.

Heb je een verhaal te vertellen en vind je het lastig om er beelden bij te bedenken? Of leent het verhaal zich absoluut niet voor beeld en komt de boodschap duidelijker over zonder beeld? Dat kan ook! In dat geval kun je gaan voor een Typografie Animatievideo. Daarin zit enkel tekst. Bij de Typografie Animatievideo is het dus heel erg belangrijk dat je verhaal goed is. Je moet de kijker meteen vanaf het begin af aan prikkelen en dat kan best lastig zijn. Daarnaast leent deze manier zich ook niet voor complexe en lange verhalen, want als je video te lang is haken mensen meteen in het begin af. Dat geldt natuurlijk voor alle stijlen, maar bij deze is het net een extra aandachtspuntje. Kies voor deze stijl wanneer je een korte boodschap over wilt brengen.

Typografie animatie is het animeren van geschreven tekst om zo de aandacht van de lezer vast te houden en de impact van een tekst te vergroten

Een 2D animatievideo moet de boodschap in een korte tijdsduur krachtig en duidelijk over kunnen brengen. De ideale tijdsduur is dan ook vaak niet langer dan anderhalve minuut. Dit houdt de aandacht van de kijker vast zodat de focus geheel gericht blijft op jouw verhaal. Zeker als je weet dat mensen al na enkele minuten afgeleid zijn, is het noodzakelijk om de video kort te houden. Daarnaast heeft deze beknopte tijdsduur nog meer voordelen. Zo vertragen ze een website niet tijdens het uploaden en kunnen ze eenvoudig als sociale media post worden ingezet. Dit draagt weer bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de betreffende website of pagina. Het heeft ook een positief effect op de vindbaarheid binnen de zoekmachines. Het team van LIN videomarketing is gespecialiseerd in het maken van korte geanimeerde video’s. Dat betekent dat de essentie van het verhaal behouden blijft en op een creatieve manier wordt weergegeven. De korte ideale tijdsduur van een animatie wordt dus goed benut.

De ideale tijdsduur van een animatievideo is niet langer dan anderhalve minuut.

2D Animatie bevat geen diepte en bestaat slechts uit platte beelden. Een 3D animatie heeft wel diepte en kan ook alleen maar op de computer gemaakt worden. Bij een 3D animatie kan je dus om de beelden heen draaien en alles vanuit elke hoek bekijken. Het verschil zit hem dus ook in wijze waarop de beelden worden gemaakt. 3D Animatie is dus het uitgebreide zusje van 2D animatie. Doordat je objecten driedimensionaal ontwerpt kan je er als kijker compleet omheen en zelfs erin kijken. Deze ontwerpen kan je vervolgens weergeven in een landschap of wereld die helemaal op maat te maken is. Met 3D animatie geef je de meest complexe producten vorm en is bijna alles mogelijk.

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie