5 minuten lezen

Employer branding – presenteer jezelf als ideale werkgever

Je hebt het duidelijk voor ogen, hoe je wilt overkomen op je klanten. Met jullie branding zit het dan ook wel goed. Jullie zijn actief op verschillende social media kanalen en hebben een strategie voor jullie zichtbaarheid waar alle medewerkers bij betrokken worden. Met een mooie bedrijfsfilm als kers op de taart op jullie website.

Waarom willen mensen bij jullie werken?

Heel goed! Maar hoe zit het met jullie employer branding? Hoe wil je je presenteren als werkgever? Employer branding, vraag je je af? In hun publicatie uit 2004 omschrijven K. Backhaus en S. Tikoo het als volgt: “de inspanningen van een bedrijf om, zowel intern als extern, een duidelijk beeld te geven van wat de organisatie onderscheidend en aantrekkelijk maakt als werkgever”. Oftewel, hoe laat je zien dat je voor nieuw talent een interessantere werkplek bent dan je concurrent. Waarom willen mensen bij jullie werken?

Maar in de eerste plaats gaat het eigenlijk om het behouden van je huidige werknemers. Employer branding gaat dan ook hand in hand met bedrijfscultuur. En dat is heel belangrijk voor een bloeiend en toekomstbestendig bedrijf. Als jouw werknemers graag voor je werken, heeft dat altijd een positief effect op de kwaliteit van je product of dienst en dat straalt ook altijd weer naar buiten af.

Het beeld dat je wilt laten zien aan toekomstige werknemers moet dus ook als zodanig leven bij je huidige werknemers, zodat zij als het ware de ambassadeurs zijn voor nieuw talent.

Waarom willen mensen bij jullie werken?

Zorg voor een aantrekkelijke bedrijfscultuur

Wie kunnen er nu beter vertellen waarom jouw bedrijf een prettige werkgever is dan de huidige werknemers? Juist, niemand. Zorg er dan ook voor dat zij vol positiviteit zitten over hun werk, de arbeidsvoorwaarden en het bedrijf als geheel.

Groei- en ontwikkelmogelijkheden zijn erg populair bij zowel potentiële als bestaande werknemers. Biedt ze dit dus aan. En stop dan niet bij opleidingen en cursussen, maar geef loyale werknemers een promotie die past bij hun ontwikkeling in het bedrijf.

Biedt daarnaast ook een aangename werkplek met een goed binnenklimaat, mogelijkheden om terug te trekken of juist een praatje te maken met collega’s. Denk ook aan diensten die de werk-privébalans makkelijker maken, zoals sportabonnementen, hulp in de huishouding, thuiswerkmogelijkheden en werktijden die aansluiten bij bijvoorbeeld school of opvang van de kinderen.

Tevreden werknemers zijn productiever en voelen zich gezonder. Dit betaalt zich uiteindelijk terug in de uitstraling van je bedrijf.

Een goede bedrijfscultuur is belangrijker dan ooit.

Employer branding video

Show, don’t tell. Het is een veelgebruikte kreet onder auteurs: vertel je lezers niet wat er gebeurt, maar laat het ze ervaren. En dat gaat met een video natuurlijk nóg beter! Stop daarom niet bij de bedrijfsfilm voor klanten, maar laat sollicitanten en aanstaande werknemers zíen hoe het is om bij jullie te werken.

Dat kan één video zijn, maar ook een hele serie. Want er zijn verschillende thema’s die je kunt uitlichten. Denk aan:

  • mensen die zich oriënteren op een baan informeren en prikkelen
  • sollicitanten vertellen hoe het sollicitatieproces verloopt
  • nieuwe medewerkers inwerken kennis laten maken met het bedrijf
  • de band met de huidige werknemers warm houden
  • vertrekkende werknemers soepel en sympathiek begeleiden
  • enzovoorts, enzovoorts

Video is een onmisbaar onderdeel van employer branding. In korte tijd kun je veel laten zien. Je kunt zowel je huidige werknemers extra betrekken bij de uitstraling van je bedrijf, als potentiële werknemers warm maken voor een prachtige carrière bij jullie.

Solipsis wil nieuwe Cloud Consultants en Cloud Engineers alvast kennis laten maken met de functie. Wat houden de werkzaamheden in en betekenen zij voor het bedrijf? Bovendien zijn ze trots op de gezellige, open sfeer op kantoor, hun no-nonsense mentaliteit en op alle behulpzame collega’s. En dat is te zien in hun employer branding film.

Solipsis Employer Branding Film

Voor FlairCare maakten we een hele serie video’s voor hun wervingscampagne. Deze serie wordt per aflevering, verspreid over meerdere weken, gepubliceerd. Zo wordt een volledig beeld geschetst van de werkomgeving, de zorginstelling en de verschillende groeimogelijkheden bij Flaircare. Kijk hoe wij hun serie hebben opgebouwd.

FlairCare Wervingscampagne
FlairCare Wervingscampagne

In opdracht van BKBO maakten we een reeks aan voorstelvideo’s. In deze videoreeks ontmoet je de teamleden van BKBO. In elke video worden de volgende drie vragen beantwoordt:
– Wat typeert mij?
– Waarom ik doe wat ik doe?
– Wat houdt mijn functie in?

BKBO Voorstelvideo
BKBO Voorstelvideo

Wil jij dit ook voor jouw bedrijf?
In een gratis strategiesessie maken we kennis en bekijken we samen hoe we jouw employer branding video vorm kunnen geven.

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie