20 minuten lezen

Complete gids voor animatiestijlen

In deze uitgebreide gids duiken we dieper in op de boeiende wereld van animatie, waarin visuele verhalen tot leven komen door middel van diverse creatieve technieken. Of je nu een bedrijfseigenaar, marketeer, content creator of gewoon nieuwsgierig bent naar de kracht van animatie, deze blog biedt een waardevol inzicht in de voordelen van animatievideo’s en introduceert je in de fascinerende variëteit aan animatiestijlen die beschikbaar zijn. Van levendige 2D-cartoons tot verhelderende whiteboard-animaties en boeiende motion graphics – we zullen de kenmerken, toepassingen en voordelen van elke stijl verkennen. Dus, laten we samen de wereld van animatievideo’s ontdekken en de perfecte stijl vinden om je boodschap tot leven te brengen!

Complete gids voor animatiestijlen

Uitleg animatievideo’s

De beste manier om een ingewikkeld probleem en/of oplossing te communiceren is via video’s met uitleg-animaties, en daarbij is 2D-animatie de meest geschikte en gebruikte animatievorm. Een 2D-animatie is een visueel aantrekkelijke video die zich in verschillende scenario’s kan afspelen. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos, aangezien het een tweedimensionale animatie betreft zonder diepte, bestaande uit platte tekeningen. 2D-animatie is vooral geschikt wanneer je jouw doelgroep op unieke wijze wilt bereiken, door hen een leuke visuele ervaring te bieden die zorgt voor binding en de juiste sfeer. De mogelijkheden zijn dan ook talrijk.

Het is bekend dat de meeste mensen niet graag grote lappen tekst lezen of oneindig willen/moeten scrollen op websites. Door storytelling (2D-animatie of 3D-animatie) te gebruiken, kun je saaie en uitgebreide informatie omzetten in aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen stukjes. Deze animatietechniek is geschikt voor diverse doeleinden, zoals reclame, productpromotie, evenementaankondigingen, maar ook voor het helder uitleggen van complexe verhalen, diensten of producten. Wie houdt er nu niet van een goed verhaal?

Uitleg animatievideo over het Omzetgroeimodel van Omzetcoach.nl

Voordelen van 2D-animatiefilms

2D-animatiefilmpjes hebben enkele voordelen die andere video-opties niet hebben. Allereerst creëren ze een specifieke sfeer; 2D kan als ouderwets worden beschouwd, maar het roept ook nostalgische gevoelens op. Daarnaast is 2D-animatie relatief eenvoudig te maken, aangezien het leren ervan gemakkelijker is dan bijvoorbeeld 3D-animatie. Karakters in 2D zien er meestal niet erg realistisch uit, wat ze volgens het “griezelvallei” principe sympathieker doet lijken dan 3D-karakters die meer menselijk lijken en mogelijk een ongemakkelijk gevoel geven.

Een goede 2D-animatievideo biedt een breed scala aan mogelijkheden in termen van stijlen, kleuren en bewegingen om je verhaal te vertellen. 2D-animatie richt zich op het vastleggen van de aandacht en komt direct ter zake. Zo’n video wordt gemaakt om je doelgroep op een effectieve manier te bereiken. Het stelt je in staat om complexe instructies helder uit te leggen, of je nu je product, dienst of bedrijf wilt promoten. Deze animatietechniek draagt ook bij aan online vindbaarheid en bekendheid, vooral wanneer het wordt ingezet voor online marketingdoeleinden. Vanwege de korte duur zijn ze ook geschikt voor gebruik op websites. Een op maat gemaakte animatie sluit aan bij de sfeer en emotie van de doelgroep, waardoor een goede relatie ontstaat met jouw bedrijf, dienst of product. Dit alles stimuleert de bezoeker of klant om eerder actie te ondernemen en vergroot zo de bekendheid.

Het is altijd een goed moment om een pakkende animatievideo te laten maken. 2D-animatie kan op vele manieren worden toegepast. Of je nu de zichtbaarheid of bekendheid van je bedrijf wilt vergroten, meer aandacht wilt vestigen op aankomende evenementen, of je website wilt promoten bij de juiste doelgroep, het is tijd om een op maat gemaakte animatie te laten creëren. Ook als andere marketingmethoden lijken te falen, is het de moeite waard om na te denken over een geanimeerde 2D-video. Naast het feit dat je jouw doelgroep trakteert op een visueel aantrekkelijke reclameboodschap, heeft het ook voordelen op het gebied van SEO. Wanneer je een animatiefilm laat maken door LIN Videomarketing, kun je rekenen op betere vindbaarheid in zoekmachines.

Een uitleg animatievideo is uitermate geschikt om je diensten uit te leggen

Ideale tijdsduur van een uitleg animatievideo

Een uitleg animatievideo, ook bekend als ‘explainer animationvideo’ moet de boodschap krachtig en duidelijk overbrengen binnen een korte tijdsduur. De ideale tijdsduur is vaak niet langer dan anderhalve minuut. Hierdoor blijft de aandacht van de kijker gericht op jouw verhaal. Vooral omdat mensen na enkele minuten al snel afgeleid raken, is het belangrijk om de video kort te houden. Daarnaast heeft een beknopte tijdsduur nog meer voordelen. Zo belasten ze een website niet tijdens het uploaden en kunnen ze gemakkelijk als sociale media posts worden ingezet. Dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de betreffende website of pagina, en heeft ook een positief effect op de vindbaarheid binnen zoekmachines. Het team van LIN Videomarketing is gespecialiseerd in het maken van korte geanimeerde video’s. Dit betekent dat de essentie van het verhaal behouden blijft en op een creatieve manier wordt weergegeven. De korte ideale tijdsduur van een animatie wordt dus goed benut.

Animatiestijlen

Er zijn maar liefst vier animatiestijlen die je kunt gebruiken voor animatievideo’s:

  1. 2D Cartoon Animatievideo
  2. Whiteboard Animatievideo
  3. Motion Graphic Animatievideo
  4. Typografie Animatievideo

Maar wat is nu het verschil tussen al deze stijlen?

2D Cartoon Animatievideo

Een 2D-cartoon is een samenspel van bewegende afbeeldingen en tekeningen. Een animatievideo in cartoonstijl maakt het mogelijk om het verhaal van jouw bedrijf, dienst of product overtuigend over te brengen naar (potentiële) klanten of bijvoorbeeld medewerkers. Deze stijl wordt vaak geanimeerd met herkenbare personages. Dit maakt de stijl krachtig voor het opbouwen van vertrouwen en het personaliseren van jouw merk. Deze animatiestijl spreekt letterlijk tot de verbeelding, waardoor er ingespeeld kan worden op het gevoel van de kijker. De 2D-animatievideo is verreweg de populairste animatiestijl. Bij animatie is de 2D-cartoonstijl vaak het eerste waar je aan denkt, want wie is er nu niet groot geworden met tekenfilms?

2D Cartoon Animatievideo

Whiteboard Animatievideo

Een whiteboard-animatie toont hoe een verhaal of storyboard wordt uitgetekend op een whiteboard of een vergelijkbaar medium.

De whiteboard animatievideo is de laatste jaren razend populair, vooral omdat het de boodschap duidelijk overbrengt. In deze stijl zie je – je verwacht het niet – een whiteboard waarop een virtuele hand teksten of cartoons schrijft. Je kijkt als het ware naar een strip die live wordt getekend. Deze stijl creëert een gevoel van transparantie en betrokkenheid bij het creatieve proces. Het is ideaal om complexe informatie eenvoudig uit te leggen, vooral als je technische en ingewikkelde producten of diensten aanbiedt, zoals IT-oplossingen of computersoftware.

Motion Graphic Animatievideo

Motion graphics zijn geanimeerde elementen of digitale beelden die de illusie van beweging of rotatie creëren, vaak gecombineerd met audio voor gebruik in multimediaprojecten.

Motion graphic video’s bieden een elegante en aantrekkelijke stijl voor bedrijven met een formele bedrijfscultuur, zoals bijvoorbeeld in de financiële sector. Je kunt zelfs een 3D-animatie toevoegen om de video indrukwekkender te maken. Deze stijl is zeer geschikt voor het presenteren van cijfers en feiten. Motion graphics zijn dus ideaal voor zakelijke video’s binnen jouw bedrijf. Bij LIN Videomarketing produceren we voornamelijk Motion Graphic Animatievideo’s

Praktijkcase 1: Unilogicom 2D-animatievideo

Unilogicom fungeert als bemiddelaar, waarbij ze ervoor zorgen dat jouw goederen op de snelste en meest efficiënte manier worden vervoerd. Met zoveel transportmethoden en verschillende specialisaties is het een complex onderwerp. Daarom is een animatievideo een logische keuze. Bij LIN Videomarketing zijn we gespecialiseerd in onder andere scheepvaart.

Uitleg animatievideo Unilogicom

Praktijkcase 2: WPG 2D-animatievideo

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat volop in de belangstelling. Maar minder bekend is dat er ook nog een andere privacywet van kracht is geworden: de Wet politiegegevens (WPG). Deze wet regelt de verwerking van persoonsgegevens in de strafrechtelijke keten. Bij opsporing en tenuitvoerlegging van straffen worden per definitie uiterst gevoelige gegevens gebruikt. Boa’s spelen hierbij een belangrijke rol. Wat het extra complex maakt, is dat boa’s naast opsporingstaken vaak ook bestuursrechtelijke toezichts- en handhavingstaken hebben.

Dus hebben we voor het bedrijf BKBO een 2D-animatievideo geproduceerd, omdat de materie vrij complex is. Bovendien is het proces vrij lang en worden er veel componenten behandeld. Videoproductie zou niet geschikt zijn geweest voor BKBO vanwege alle informatie en moeilijke termen die ze wilden overbrengen naar de klant. De animatievideo zorgt ervoor dat de klant toch bijblijft met alle informatie die ze op een leuke en interessante manier ontvangen.

Uitleg animatievideo WPG voor BKBO B.V.

Typografie Animatievideo

Typografie-animatie is het animeren van geschreven tekst om de aandacht van de lezer vast te houden en de impact van een tekst te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan tekst die op het scherm wordt getypt.

Heb je een verhaal te vertellen en vind je het lastig om er beelden bij te bedenken? Of leent het verhaal zich absoluut niet voor beeld en komt de boodschap duidelijker over zonder beeld? Dat kan ook! In dat geval kun je kiezen voor een Typografie Animatievideo. Hierin zit enkel tekst. Bij de Typografie Animatievideo is het dus heel belangrijk dat je verhaal goed is. Je moet de kijker vanaf het begin direct prikkelen, en dat kan best lastig zijn. Daarnaast leent deze benadering zich niet goed voor complexe en lange verhalen, omdat mensen bij een te lange video snel afhaken. Dit geldt natuurlijk voor alle stijlen, maar bij deze stijl is het een extra aandachtspuntje. Kies voor deze stijl wanneer je een korte boodschap wilt overbrengen.

Typografie animatievideo

Animatievideo voor jouw bedrijf

Wil je ontdekken hoe animatievideo’s jouw verhaal kunnen versterken? Aarzel niet langer! Plan vandaag nog een kosteloos kennismakingsgesprek in en laat ons samen de perfecte animatiestijl vinden om jouw boodschap tot leven te brengen. Je kunt via de kalender gemakkelijk een gesprek inplannen. Tot gauw!

Dit kun je verwachten tijdens de strategiesessie